АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АХМЕД ДОГАН ПРЕДЛАГА ДПС ДА ИМА ДВАМА СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ - ПЕЕВСКИ И ДЖЕВДЕТ ЧАКЪРОВ

Ахмед Доган Снимка: Ани Петрова, БНР
03.01.2024 / 14:28

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган публикува извънредно обръщение към структурите на партията, като заявява, че е притеснен от случващото се в тях и предлага решение - съпредседателство на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

"Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става. Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" "изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили", започва посланието си той.

Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите" и „новите" велики сили. Травмиращо е, че не винаги си даваме сметка за това. Демокрацията по дефиниция е многопартийна.

Доган предлага в спешен порядък стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони. По думите му има формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС и ключът за намиране на „изход" в тази ситуация "е само в съпредседателството на Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров".

"Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал. Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще може позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", уточнява Доган.

В мотивите си за този "тандем" той отбелязва принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало, "защото два остри камъка брашно не мелят" .

"А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най-наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш, трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата", посочва още Ахмед Доган.

"Нещо повече - фактът, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и ние вървим след събитията, затова продължаваме да изоставаме. Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирана от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие. Бъдете живи и здрави! Всевишният да ни е на помощ", завършва той и се подписва като "Винаги ваш: Ахмед Доган".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев