АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЦИГУЛАРКА ЛИЯ ПЕТРОВА ЩЕ ГОСТУВА В СЛИВЕН

Лия Петрова
02.01.2024 / 15:01

Сливенският симфоничен оркестър се готви да очарова публиката с първия си концерт за 2024 година. Събитието ще се състои на 11 януари, четвъртък, от 18,30 часа в зала „Сливен“. То е акцент в 91-ия творчески сезон, съобщиха от оркестъра.

На сцената ще гостува световноизвестната цигуларка Лия Петрова. Тя е прочута с изключителните интерпретации на концертите от Нилсен, Бетовен, Барбър и Бритън, които й спечелиха признанието на международната преса и музикалните критици. Лия Петрова редовно си партнира с най-големите музиканти на нашето време - Еманюел Паю, Пабло Фернандес, Марта Аргерич, Юри Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Юджа Уанг, Готие Капюсон и много други. Определят я като феноменален солист. Постоянен гост е в концертния календар на редица утвърдени оркестри в Европа.

Гостуването на голямата цигуларка е дългоочаквано в Сливен. В ръцете й ще оживее инструмент на над 280 години, изработен от легендарния Джузепе Гуарниери дел Джезу. Лия Петрова ще изпълни концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Александър Глазунов. Това произведение е посветено на основоположника на руската цигулкова школа проф. Леополд Ауер. Вечерта ще премине под палката на уважавания диригент Григор Паликаров – главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик и професор по оперно-симфонично дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Програмата на 11 януари включва и Симфония №4 от Роберт Шуман - една от най-добрите творби на композитора.

Гостите на концерта ще бъдат посрещнати с новогодишна наздравица с чаша вино във фоайето на зала „Сливен“.

Билети може да се купят на касата в залата и онлайн – на epaygo.bg

Пресслужба на община Сливен

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев