АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАГЛАСИТЕ НА БИЗНЕСА ДОСТИГНАХА ДЪНО ЗА 2023 Г. ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Нагласите на бизнеса достигнаха дъно за 2023 г. през декември
02.01.2024 / 09:06

Нагласите сред фирмите в страната постепенно се влошават през последните месеци, а през декември оценката за бизнес средата достига най-ниското ниво за 2023 г. Това се случва след година на забавяне на икономическата активност, покачващи се цени, спад на износа и индустриалното производство и геополитическа нестабилност.

Спрямо ноември компаниите в почти всички сектори са настроени малко по-песимистично, а най-рязък е спадът в търговията на дребно, показват резултатите на месечните бизнес анкети на НСИ сред предприемачите. Общата оценка за бизнес климата пада с 1.8 пункта до 19.8, като за последно е била под 20 миналия декември. В повечето случаи влошаването сега идва от по-резервирани оценки за състоянието на фирмите.

Успокояване на цените

След година на висока, но намаляваща инфлация фирмите сигнализират за постепенно стабилизиране на цените. Сред мениджърите преобладават очакванията, че продажните цени ще се задържат на сегашните си нива през следващите месеци. Проинфлационните нагласи обаче, макар да затихват, все още остават значителни - в услугите, строителството и търговията на дребно поне една пета от фирмите все още предвиждат поскъпването да продължи.

Производствените цени в промишлеността остават в дефлация и към ноември са около 11% надолу спрямо година по-рано. Най-рязък спад, близо 32%, статистиката регистрира в енергетиката заради шоковото поскъпване в сектора миналата година. В добивната и преработващата промишленост също има спад, но по-умерен - съответно с около 3% и 1%. Сред преработващите сектори с двуцифрени темпове намаляват цените в химическата промишленост, докато най-рязко се увеличават в производството на тютюневи изделия (44%) и електроника (21%).

Междувременно потребителската инфлация продължава да пада и през ноември се понижи до 5.4% - най-ниското ниво от края на 2021 г. Прогнозите са успокояването на цените да продължи и догодина, макар и по-бавно, отколкото досега.

Проблемите - несигурност, недостиг на кадри, конкуренция.

Компаниите в България продължават да отчитат като най-сериозни затруднения пред дейността си общата несигурност и недостига на служители. В услугите и търговията към водещите трудности мениджърите включват и конкуренцията.

Скорошно проучване на Българската стопанска камара също показа, че най-голямото предизвикателство за работодателите е недостигът на работна ръка, а това подтиква над две трети от фирмите да планират повишение на заплатите догодина.

Най-рязък спад в търговията.

Оценките за бизнес средата в промишлеността остават почти без промяна спрямо предходния месец, показват бизнес анкетите на НСИ, но като цяло от средата на годината тенденцията е на постепенно влошаване. Мениджърите оценяват настоящата производствена активност като благоприятна, но очакванията им за дейността през следващите три месеца леко се влошават. Над една трета от предприятията изпитват недостиг на работна сила.

Показателят за бизнес климата в строителството се понижава с 1.2 пункта спрямо ноември заради по-резервирани оценки на мениджърите за състоянието на фирмите, но показателят остава над нивата от миналата година и началото на тази. Очакванията за бъдещето се подобряват, включително по отношение на строителната активност. Освен общата несигурност и недостатъчната работна ръка сред основните проблеми в сектора са скъпите материали.

Преобладаващите нагласи са за задържане на цените в сектора, но приблизително една от всеки пет строителни компании все още предвижда увеличения. По данни на НСИ цените на жилищата продължават да растат със сравнително бързи темпове и през третото тримесечие - с над 9% на годишна база.

Най-рязко се влошават нагласите в търговията на дребно - с 5.6 пункта. Това обаче отразява по-скоро охлаждане на оптимизма, тъй като оценките на предприемачите за състоянието на фирмите и очакванията им се изместват от положителни към неутрални. Конкуренцията и недостатъчното търсене са сред водещите затруднения в бранша.

Показателят за бизнес климата в сектор услуги пада с 2.5 пункта заради по-негативни оценки за състоянието на фирмите, но очакванията за търсенето се подобряват. Леко се увеличава делът на фирмите, които предвиждат покачване на цените в сектора.

Източник: capital.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев