АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗНАСИЛИХА КОНСТИТУЦИЯТА. ТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОВОННО!

Румен Радев
22.12.2023 / 09:18

В изключително остро изказване с тежки епитети президентът Румен Радев упрекна управляващите, че са изнасилили Конституцията. Държавният глава призова правителството до края на годината да осигури членството в Шенген.

Радев говори на летището пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

"Спомняте си, че съвсем доскоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски трябва да бъдат държани далеч от властта, а днес те управляват заедно. Изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген", не спести тежките си Радев.

Явно апетитът им за власт не се побира в конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана, продължи с атаките си държавният глава.

Според Радев управляващите сами издигат прегради пред влизането на България в Шенген и като пример посочи въведената такса върху минаващия през страната руски газ. Поправката бе оттеглена, след като Унгария ни заплаши с вето.

За президента този ход с таксата е декапитализирал "Булгартрансгаз", а България се е показала като ненадежден партньор. Както е известно, след заплахата от Унгария да не подкрепи влизането на България в Шенген, таксата беше отменена.

"Подписах указа, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С което отпада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Стигна се до осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, но и ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария - каза Радев. - В тази връзка, управляващите все още дължат обяснение за ощетяване на националния ни интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и даването ѝ на конституционния съд. Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Да напомня, че с дипломация и усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем гаранции за октомври тази година. За съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера. Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса", каза Радев.

Президентът още веднъж повтори, че неговото служебно правителство било постигнало "гаранции за месец октомври тази година, които не бяха оползотворени" относно приемането на България в Шенген и добави:

"Има още няколко дни до края на годината. Надявам се управляващите да се възползват от постигнатото до момента".

Шо се отнася до разликата в изказванията му относно възможността чуждите граждани да участват в управлението на страната от 2019-а и от онзи ден, когато критикува приетата в този дух поправка в Конституцията, Радев се оправда така:

"Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение, както заявих преди 4 години, и сегашното решение за вкарване в управлението в НС на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах - държавите от ЕС, и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега. Мнозинството или не осъзнават в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора - например да има индулгенция за хора, които и сега са в управлението, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротация или в следващ парламент", каза Радев и отново повтори, че ще сезира Конституционния съд за промените, гласувани от парламента.

Президентът съобщи също така, че няма да налага вето на приетия вчера бюджет. "Но и ще следим дали ще се изпълни замисълът през следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 г.".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев