АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКАТА АГРАРНА КАМАРА ИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА И МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

Кирил Вътев Снимка: БГНЕС
22.12.2023 / 07:54

Българската аграрна камара (БАК) настоява за спешна среща с министър-председателя Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на 28 декември 2023 г., за да бъде обсъдена липсата на държавна политика за подкрепа на земеделското производство, става известно от съобщение на камарата, изпратено до медиите.

В него се подчертава, че българските земеделски производители са притеснени и изразяват разочарование от липсата на политическа воля и решителност да бъдат осигурени 442 млн. лева държавна помощ по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна в бюджета за 2024 г., гласуван на второ четене в пленарна зала на 49-ото Народно събрание вчера.

БАК настоява за среща, за да се намери решение на този финансов въпрос, който е от изключително значение, тъй като настоящата криза, породена от войната в Украйна, продължава да създава рискове и да бъде източник на несигурност за българското земеделско производство в следващите месеци.

Камарата предлага по време на срещата да бъдат обсъдени инструменти за осигуряване на средствата и тяхното изплащане към земеделските стопани през април 2024 г. по отношение на производството, реализацията на селскостопанската продукция и засилване на ролята на аграрната камара и на капацитета на държавната администрация.

БАК настоява да бъдат обсъдени и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за арендата, Закона за пенсионното осигуряване, касаещи категорията труд в животновъдството, както и приемане на Закон за засилване позицията на българските земеделски производители във веригата на доставки на храни при реализация на българското производство в страната, както и при международната търговия с българска земеделска продукция и други.

При неизпълнение на поставените искания за политики за подкрепа на агросектора с реални действия, БАК е в готовност за провеждането на активни безсрочни протестни действия, считано от началото на 2024 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев