АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА

Конституция
20.12.2023 / 11:35

Промените в Конституцията бяха приети на финалното трето четене в Народното събрание. Проектът се гласува в цялост, а не текст по текст.

Депутатите ставаха от място и заявяваха своя вот.

Промените в Конституцията освен със съдебната власт, са свързани и със служебното правителство на Народното събрание.

Бойко Рашков, който е депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", гласува "въздържал се". Той е против в Прокурорския съвет да има шестима от квотата на парламента. Проектът за промени в Конституцията беше внесен на 28 юни от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Поправките в основния закон въвеждат възможност депутати и министри да имат двойно гражданство, което досега не беше разрешено. Президентът ще може да избира между 7 длъжностни лица за служебен премиер.

Ограниченията в правомощията на служебното правителство ще бъдат разписани в отделен закон.

Намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години, а Висшият съдебен съвет се разделя на Висш Прокурорски съвет, в който преобладава парламентарната квота, и Висш съдийски съвет, в който преимущество има професионалната.

"Обявявам резултатите - гласували 237. "За" - 165, 71 "против", един "въздържал се". В Конституцията измененията са приети на трето гласуване", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев