АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТНОВО ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов
20.12.2023 / 10:19

Пред БНР председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов потвърди, че възмущението им е свързано с украинската помощ, за която няма пари в бюджета за догодина. Става дума за сума от 426 млн. лв.

"Ние не може да стоим безучастно и да гледаме дълбоката несправедливост спрямо българските земеделски производители, която се случва в нашия парламнет", отбеляза той.

По думите му кризата и рисковете ще продължават да са източник на несигурност.

В бюджетната комисия беше отхвърлено единственото предложение за вкарване на тези средства в бюджета, напомни Костадинов, като добави, че не са чули никакви аргументи за това.

"С този отказ се убива българското земеделие, малкия земеделски производител. /.../ Ние поемаме ударите от тази война върху нашето родно производство", предупреди той в предаването "Преди всички". И попита как при това положение българските производители ще бъдат конкурентоспособни следващата година на всички останали.

Костадинов заяви, че настояват за среща с премиера и финансовия министър, която трябва да се случи днес или утре. И предупреди:

"Гласуването на тези средства е утре. В последствие ще влезем в един голям цирк на протести, на искания, което не е добре за никой".

Димитър Зоров

Председателят на Съюза на говедовъдите в България Димитър Зоров се обърна към Костадин Костадинов с думите "Хората не трябва да бъдат с къса памет". Той напомни, че когато са протестирали, първото искане е било именно това - включването на пари за украинска помощ за догодина. Тогава от Аграрната камара не са подкрепили протеста, защото, по думите им, всичко вървяло добре.

Преди 2 седмици председателят на земеделската комисия Десислава Танева каза, че ще внесат това предложение, министърът на земеделието също, припомни Зоров, като подчерта, че все още те не са внесли предложението.

"Те не го внасят, защото Асен Василев казал, че ще си хвърли оставката, според думите на г-жа Танева. Снощи тя се обажда на нашия директор на говедовъдния съюз и казва "Вашето място е да отидете при г-н Василев, ние друго не можем да направим". Когато има разделение на властите, всеки трябва да знае защо е там и взима тази заплата".

Имаме много други искания, отбеляза още Димитър Зоров. По думите му тези 3 млрд., за които говори земеделският министър, винаги ги е имало, даже са били и повече. Тези пари на глава от животните са два пъти повече в съседните ни страни, изтъкна той.

Зоров очаква "пълна разруха и ликвидиране на българското животновъдство, а оттам и на българското земеделие".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев