АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ГОТОВИ СМЕ ДА ГОВОРИМ ЗА УКРАЙНА, НО НЯМА ДА ДАДЕМ ТОВА, КОЕТО Е НАШЕ. АКО СПАЗВАХА "МИНСК", ЩЯХМЕ ДА ИМ ВЪЗСТАНОВИМ ДОРИ ДОНБАС

Президентът на РФ Владимир Путин
19.12.2023 / 19:01

Русия е готова да разговаря с Украйна, Съединените щати и Европа за бъдещето на Украйна, ако искат, но ще защитаваме националните си интереси, това каза руският президент Владимир Путин на разширено заседание на съвета на Министерството на отбраната.

Путин обяви, че Русия е била готова да постигне споразумение при Минските преговори: "Като цяло бяхме готови постепенно да възстановим териториалната цялост на Украйна, включително Донбас, при определени условия, предвидени в Минските споразумения. Ако украинските власти и техните господари на Запад се бяха заели с това, с изпълнението, с прилагането на тези споразумения, всичко щеше постепенно, мисля, искрено казвам, постепенно да се получи".

"В Украйна тези, които са агресивни към Русия, както и в Европа, и в Съединените щати - искат ли да преговарят? Нека. Но ние ще го направим въз основа на нашите национални интереси. Няма да дадем това, което е наше", каза Путин на среща на ръководството на отбраната в Москва.

"Западът не се отказва от стратегията си за сдържане на Русия и от агресивните си цели в Украйна. Но и ние няма да се откажем от целите на специалната военна операция".

Президентът подчерта, че днес руската армия има инициативата по линията на съприкосновение.

"По същество правим това, което смятаме за необходимо, което искаме. Там, където е необходимо, където вие, командирите, смятате за целесъобразно, се придържате към тактиката на активна отбрана, а там, където е необходимо, подобряваме позициите си."

Руският лидер заяви, че противникът понася тежки загуби и до голяма степен е разпилял резервите си, а митът за неуязвимостта на западната военна техника е рухнал.

Русия контролира около 17.5% от международно признатата територия на Украйна, след като през 2014 г. анексира Крим, а миналата - и четири района в Източна и Южна Украйна.

Путин обвини Съединените щати, че експлоатират Европа за собствените си интереси, и каза, че Русия не планира война срещу Европа. В същото време той потвърди позицията си, че украинското членство в НАТО е неприемливо за Москва.

В същото време специалната операция разкри проблеми, продължи държавният глава. Той отбеляза, че е необходимо да се увеличи производството на високоточни снаряди и безпилотни летателни апарати, както и да се подобри работата на противовъздушната отбрана. Освен това е необходимо сериозно преструктуриране на комуникационните системи, по-ефективно използване на средствата за разузнаване, определяне на цели и водене на контраатаки, както и изграждане на възможностите на спътниковото съзвездие.

Според президента държавната поръчка за отбрана ще бъде изпълнена на 98% до края на годината. По този начин отбранително-промишленият комплекс е увеличил доставките на бронирани машини три пъти, а на автомобилно оборудване - 4,5 пъти. Покупките на особено търсени видове въоръжение са се увеличили седем пъти.

"Важно е да продължим да увеличаваме доставките на най-търсените образци, както вече казах. Включително формирането на серийна линия безпилотни летателни апарати - от тежки ударни до свръхмалки превозни средства. Да се включат високотехнологични предприятия и инженерни проектантски компании в разработването и производството".

Путин също така отбеляза, че частните предприятия, участващи в производството на оръжия, работят качествено и бързо. За много хора това е изненада, призна президентът.

В контекста на променящия се характер на военните заплахи и появата на нови рискове ролята на ядрената триада значително нарасна. Нивото на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили като цяло достигна 95 %, а във военноморския компонент - почти 100 %.

Показателите, постигнати при преоборудването на ядрената триада, са отправна точка за работата по конвенционалните оръжия. Третата най-важна задача е своевременното снабдяване с всички необходими материали на войските, участващи в специалната военна операция.

Обсъждайки настоящата ситуация и нейния исторически контекст, Путин припомни, че Русия е единственият гарант на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Русия, когато създаде Съветския съюз, предаде даром заедно с населението огромни исторически руски територии, огромен потенциал и инвестира колосални ресурси във всички тези територии".

Украйна получи западните си региони след Втората световна война, когато получи част от полските земи, добави президентът. Той подчерта, че през 2014 г. Москва е била готова да преговаря по условията, разписани в Минските споразумения, но Украйна и нейните западни господари са ги отказали.

"Знаете ли, ние спокойно се опитвахме да постигнем споразумение. Като цяло бяхме готови постепенно да възстановим териториалната цялост на Украйна, включително Донбас, при определени условия, предвидени в Минските споразумения. Ако украинските власти и техните господари на Запад се бяха заели с това, с изпълнението, с прилагането на тези споразумения, всичко щеше постепенно, мисля, искрено казвам, постепенно да се получи. Но те не тръгнаха към това, а веднага отприщиха войната там точно през 2014 г.".

Историята ще постави всичко на мястото му, "ние няма да се намесваме, но и няма да се откажем от това, което е наше", заключи президентът.

Източник: РИА Новости

https://glasove.com/novini/putin-gotovi-sme-da-govorim-za-ukrayna-no-nyama-da-dadem-tova-koeto-e-nashe-ako-spazvaha-minsk-shtyahme-da-im-vazstanovim-dori-donbas

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев