АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДПС И ГЕРБ СЪС СЪГЛАСИЕ ДА ПАДНЕ ТАЙНАТА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕТО

ДПС и ГЕРБ със съгласие да падне тайната при осиновяването
13.12.2023 / 12:01

След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда, каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ПГ на ДПС Ертен Анисова.

Тя припомни, че текстът, който засяга разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отхвърлен от парламентарната правна комисия, съобщава БТА.

Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Атанасова обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя и допълни, че текстовете вероятно ще се гледат в пленарна зала на второ четене днес.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС каза, че предложението, свързано с произхода, е срещнало различни разбирания по отношение на това трябва или не да се разкрива по-лесно произходът. Имало е различни правни аргументи, които са надделели в правна комисия, но днес окончателно взехме решение двете парламентарни групи да го подкрепим, заяви тя. Депутатът уточни, че от ДПС също вкарват свои предложения в законопроекта.

Сачева изрази надежда днес окончателно текстовете да бъдат приети. Тя добави, че работата по тези текстове е започнала още от 2016 година.

Хатидже Георгиева посочи, че от ПГ на ДПС внасят три предложения. Едното от тях е свързано с изискването за становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото. Следващото предложение включва разширяване на достъпа до националната електронна информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на Държавната агенция за закрила на детето към специализиран орган към Министерския съвет и повишаване на прозрачността. Георгиева обясни, че последното им предложение е относно промени, свързани с наблюдение след осиновяване, за гарантиране, че правата и интересите на детето са защитени.

trud.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев