АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН ГЕЧЕВ: ЕДИН И СЪЩИ ФИЛМ ГЛЕДАМЕ ОТ ПОСЛЕДНИЯ РЕД НА ЕС

Проф. Румен Гечев
12.12.2023 / 11:55

Румен Гечев коментира и въпроса за еврозоната и готовността на страната ни за влизане в нея:

"Ние не сме готови за еврозоната, защото сме най-слабо развитата икономика, с най-нисък жизнен стандарт. Една валутна зона е успешна и полезна за страните-членки на еврозоната, когато те имат близки по развитие и технологично ниво икономики, какъвто не е случаят с България".

По думите му в момента еврозоната е група от страни, потънали в дългове "над ушите" и дефицити:

"Задлъжняла група, която тепърва ще има проблеми. Тичаме да се присъединяваме по най-бързия начин към затънала в дългове и дефицити еврозона и в рецесия. Не виждам за къде бързаме".

Влачим се по икономическото дъно, смята депутатът от БСП и уточни: "Растежът на България е толкова нисък, че ние няма да стигнем средните показатели на Европа и след 30 години".

Това, че ни се предлага само "въздушен" Шенген е подигравка, е мнението на Румен Гечев. Според него са направени груби грешки във външната ни политика.

"Ще видим май Шенген през крив макарон, както последните 12-13 години. От 2009 г. правителството на ГЕРБ 12 пъти ни вкарва в Шенген - а понеделник, а сряда, другата седмица, другия месец и така 100 години".

Няма такса на руски газ - това огромната измама, категоричен бе депутатът. По думите му руснаците са си получили цената за газа. Според него таксата е за крайния потребител:

"Сега Унгария ни чака на завоя и ще ни вдигне червен картон още с първата свирка на мача".

Трябва да се използват всички инструменти, но се съмнявам, че "дебелите котки" ще ги уплашим със съдебни процедури, посочи още Румен Гечев.

"Слуги. Обслужващ персонал са управляващите в момента в България, защото ги интересува техния джоб и оставането във властта, за да крадат и следващите години. Никакъв Шенген, никаква еврозона - нищо няма да стане, докато сглобката е сглобка само заради личните си интереси".

"Един и същи филм гледаме от последния ред на ЕС", е заключението на Румен Гечев относно готвения протест в транспорта.

Пред БНР той коментира приетия вчера на първо четене бюджет за 2024 г.

"Най-фрапиращото е, че няма нито един сектор на обществено-икономическия живот, където този бюджет да осигурява финансиране за реформи". Това е мнението на депутата от БСП и член на комисията по икономически въпроси Румен Гечев.

Депутатът изброи проблемите в сферата на здравеопазването. Според него парите в Здравната каса са наливане в бездънна каца:

"Тези, които управляват здравните услуги, много от тях са изкушени, защото стотици милиони левове са откраднати от системата".

Образованието също не е реформирано, продължи Гечев.

От БСП предлагат преструктуриране на разходите. От партията смятат, че лекарствата за децата до 14 години, предписани от лекар, трябва да са безплатни.

По целия свят се върви към профилактика, тук се прави точно обратното, за да може да се краде по-спокойно, изказа мнението си той в интервю за предаването "Преди всички".

БСП има предложение за допълнителни приходи, свързано със свръх печалбите на търговските банки в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев