АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСИГУРИТЕЛНИЯТ ПРАГ НА ФЕРМЕРИТЕ ПРЕДИЗВИКА ПРАВНА КОЛИЗИЯ В БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ В НС

Йордан Цонев Снимка: БТА
11.12.2023 / 12:40

Осигурителният праг на земеделските производители и тютюнопроизводителите предизвика правна колизия при второто гласуване на бюджета за обществено осигуряване в ресорната бюджетна комисия.

След три гласувания и предупреждението, че в хазната няма да влязат 308 милиона лева, депутатите одобриха новия максимален и минимален осигурителен праг за догодина - 1375 и 933 лева, но не приеха стойност за осигуровките за земеделците и тютюнопроизводителите, след което се изпадна в описаната от председателя Йордан Цонев ситуация:

"Разликата ще бъде, че, да кажем, земеделският производител ще се осигурява на 780, а наетият - на 933. Ако ви се струва това справедливо - окей, защото нали се сещате: наетият ще плаща по-голяма осигуровка, от този, който го наема. Това се случва".

В крайна сметка окончателното решение ще бъде взето по-късно от бюджетната комисия, а след това трябва да бъде потвърдено и в пленарната зала. След час там започва първото гласуване на Бюджет 2024, а най-вероятно до края на седмицата ще влязат и бюджетите на ДОО и Здравната каса за второ гласуване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев