АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИ О.З. ГЕНЕРАЛ: КОАЛИЦИЯТА СЕ РУШИ, ВОЙСКИТЕ СА УМОРЕНИ, ВИНОВНО Е И БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

 Ген. Роланд Катер
07.12.2023 / 11:53

Съпротивата в САЩ и Европа срещу по-нататъшната помощ за Украйна достига връх "в момента, когато обемът на западната подкрепа определя дали контранастъплението на ВСУ ще продължи през идващата пролет"

Коалицията от западни държави, предоставяща военна и финансова подкрепа на Украйна, систематично се разпада, а сред бойците от украинските въоръжени сили назрява раздразнението поради липсата на ротация и непрекъснати бойни действия. Това заяви генерал-лейтенантът от германските въоръжени сили в оставка Роланд Катер в ефира на телевизионния канал Die Welt, цитиран от "Фокус".

"(Западната коалиция) се разпада и според мен това се дължи не само на необходимостта от предоставяне на финансова помощ. Оставам с впечатлението, че в Европа (солидарността с Украйна) също изчезва. Независимо дали говорим за Унгария или Словакия, Полша или Нидерландия с нейното вероятно ново правителство, водено от Герт Вилдерс", посочи той.

Според бившия офицер от Бундесвера настроенията в Германия също стават нееднозначни. В същото време, както добави Катер, съпротивата както в Съединените щати, така и в Европа по отношение на по-нататъшната помощ за Украйна, е достигнала своя връх "точно в момента, когато обемът на западната подкрепа определя дали контранастъплението на украинските въоръжени сили ще продължи през идващата пролет".

Генерал-лейтенантът в оставка подчерта още, че повечето политици и медии в Европа споделят "неоснователен оптимизъм“ по отношение на ситуацията на украинския фронт.

"За това има известен принос и британското разузнаване, което е толкова секретно, че разкрива информация всеки ден и в същото време постоянно докладва за успехи на въоръжените сили на Украйна, каквито никога не съм виждал във военно отношение“, заяви Катер.

Истинската ситуация обаче е коренно различна от картината, рисувана в западните медии, подчерта бившият офицер от Бундесвера.

"Чух от вътрешни източници, че ситуацията в редиците на украинските въоръжени сили започва да се нажежава“, продължи той. "Все по-често чувам, че войниците са много уморени да се бият 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата“.

По-рано същият пенсиониран генерал-лейтенант от въоръжените сили на Германия прогнозира "тежка“ зима за Украйна, тъй като Русия използва широка гама съвременни оръжия, които могат да причинят огромни щети на критичната й инфраструктура.

В неочаквано изказване от вторник, 6 декември, ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус заяви, че Германия официално не е съюзник на Украйна и следователно не е в ситуация, която да я задължава да се намеси във въоръжен конфликт в рамките на какъвто и да е съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев