АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР, ПРОФ. ХРИСТО ХИНКОВ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА!

Христо Хинков
07.12.2023 / 11:05

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви, че няма намерение да подава оставка след казуса със смяната на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Вчера за това призова и министърът на финансите Асен Василев, който обяви, че Хинков трябва да подаде оставка, защото "блокира държавата".

Според Хинков оставка може да му бъде поискана само от премиера акад. Николай Денков.

Министърът отново повтори, че според одитния доклад най-голямата спешна болница в България е декапитализирана, затова той е обмислял да поиска и оставките на членовете на борда на директорите на лечебното заведение.

"Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво, те не са политически решения", настоя Хинков пред bTV, попитан дали е говорил с лидери на политически партии по казуса.

"Ако не взема тези решения по отношение на казуса "Пирогов", може да бъда обвинен в безстопанственост. Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша", коментира още той.

Като пример за нарушения на сегашния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров той даде три обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка за над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването.

По думите му най-голямата спешна болница в страната запада от 10-15 години и затова много добри специалисти я напускат.

"Докато съм министър, ще си спазвам задълженията и ще правя всичко, което смятам, че трябва да се направи за здравеопазването и изказвания няма да повлияят на моите решения", посочи Хинков в отговор на въпрос дали знае, че след ротацията вече няма да заема този пост, защото не се справя със задълженията си.

Той отново повтори, че на няколко пъти е говорил с председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по повод доклада и намеренията си да смени директора на "Пирогов", но е получил сигнали, че това ще доведе до сериозни проблеми.

В разговора, по телефона, се включи и самият проф. Ангелов, който отрече думите на Христо Хинков.

Костадин Ангелов: Лъжа е, че уволнението на директора на "Пирогов" е консултирано с мен.

"Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния доклад и след това беше проведен разговор, в който аз и той се уточнихме, че има съмнения по отношение на констатациите в одитния доклад и че трябва да изчака да бъде направен одит от външни органи. Той каза: „да, съгласен съм, и аз мисля така“. След това го потвърди и пред медиите, като каза, че директорът очевидно няма да бъде сменен", разказа Ангелов.

Председателят на здравната комисия посочи още, че ще представи доклад за нарушения по времето, когато сегашният здравен министър е бил директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

Христо Хинков обясни, че въпросният доклад с констатация, че няма нарушения, е бил подписан от институции като прокуратурата, ДАНС, АДФИ и финансова полиция и също така от премиера тогава Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев