АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ВРЪЗКИТЕ СЪС САУДИТСКА АРАБИЯ СА НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО РАВНИЩЕ

Президентът на РФ  Владимир Путин и саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман
07.12.2023 / 10:52

Руският президент Владимир Путин и саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман обсъдиха сътрудничеството в рамките на ОПЕК+ на срещата си в Рияд, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Двамата лидери се споразумяха това сътрудничество да продължи.

Руският президент Владимир Путин заяви, че връзките със Саудитска Арабия са на "безпрецедентно равнище" по време на срещата си в Рияд с престолонаследника Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс. Путин благодари на престолонаследника за поканата да посети саудитската монархия и заяви, че първоначално е очаквал Мохамед бин Салман да посети Москва, допълни, че "в плановете настъпиха промени". Следващата среща трябва да се състои в Москва и двете държави имат добри, стабилни отношения в политическата, икономическата и хуманитарната сфера, добави Путин. "Нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения", подчерта руският президент.

Путин се срещна с Мохамед бин Салман, след като цените на петрола спаднаха въпреки обещанието за намаляване на износа на петрол, направено от ОПЕК+ - обединение, което включва страните, членуващи в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), и техни партньори, сред които е Русия. Срещата на Путин с принца престолонаследник приключи и руският лидер си тръгна с автомобил.

"Говорихме отново за сътрудничеството в ОПЕК+. Съгласни сме, че нашите страни носят голяма отговорност за взаимодействието, насочено към съхраняване на необходимото ниво и в стабилно и предсказуемо състояние на международния енергиен пазар", заяви Песков, цитиран от новинарската агенция Интерфакс.

На срещата си с Путин саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман приветства координацията между Русия и Саудитска Арабия, която допринася за "премахването на напрежението в Близкия изток", предаде саудитската новинарска агенция СПА.

"Имаме много общи интереси и по много въпроси работим заедно в полза на Русия, на Саудитска Арабия, на Близкия изток и на целия свят", заяви Мохамед бин Салман.

Саудитският престолонаследник ще посети Русия, но датата на визитата му все още не съгласувана, заяви Дмитрий Песков пред журналисти.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев