АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ МОГАТ ДА ДОЙДАТ ОТ КАПИТАЛОВАТА ПРОГРАМА

Пламен Димитров
30.11.2023 / 09:55

КНСБ започна серия разговори с парламентарно представените партии за Бюджет 2024. Търсят се още 400 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетния сектор.

Според президента на синдиката Пламен Димитров "към момента има 4-5 добри новини в този бюджет".

"Увеличението на разходите в социалната сфера е добра новина - има около 5 милиарда повече заложени разходи за социални цели. Ръстът на минималната работна заплата е добра новина. Няколко конкретни увеличения също са факт – ръстът на максималния осигурителен доход ще даде инжекция в системата и повече права за хората, които се осигуряват върху него. Имаме 1 400 000 000 повече за заплати, не са 2 милиарда, като половината от тези средства са за ръста на МРЗ и за поддържане на увеличението на заплатите във всички сектори от тази година през цялата следваща. Около 700 милиона отиват за това и на практика остават 700 милиона за реални увеличения."

"В Министерството на земеделието имаме абсолютна липса на средства и доста сериозно недоволство. Там през последните години има изоставане на доходите", посочи синдикалният лидер.

Друг сектор с недостиг е градският транспорт, предвидени средства за увеличение на заплатите там няма. В железниците са нужни 60 милиона за увеличение на заплатите, Асен Василев е "дал" половината от необходимата сума, стана ясно от думите на Димитров.

Горе-долу за половината средства, които КНСБ търси на финалната права, е получен ангажимент от представители на ГЕРБ и уверения, че ще бъдат осигурени за сметка на намаляване на капиталовата програма.

"Там е буферът на бюджета, от който могат да бъдат прехвърлени средства, за да могат да бъдат покрити исканията за заплати в сектори, които са изостанали и имат крещяща нужда от увеличение."

Запитан ще се състои ли обявеният за средата на декември национален протест на синдиката, Пламен Димитров изтъкна, че първо трябва да се види "какво реално ще бъде внесено между първо и второ четене и какво съгласие ще се получи за това".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев