АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ ПРИКРИВА ПРОВАЛА НА "ЕЛЕКТРОХОЛД" И ШЕФА МУ АСЕН ХРИСТОВ

Денков
29.11.2023 / 11:40

Премиерът Николай Денков прикрива провала на "Електрохолд" - дружеството, което остави три дни половин България без ток, а негов шеф на Надзорния съвет е Асен Христов.

Вероятно заради тази привързаност никой от правителството не изрази критика към работата на дружеството "Електрохолд", което драматично не се справи с първия сняг.

Известно е, че Николай Денков и Асен Христов се познават отдавна, били са състуденти в съседни факултети - химия и физика, срещали са се и по лекоатлетически състезания.

“Защо не вложихте същата енергия и старание, за да упражните необходимия контрол към друг свой близък познат, почти роднина, с когото редовно си пиете питието – шефа на „Електрохолд“, така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони.”, написа рано тази сутрин председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в открито писмо да премиера, с което припомни връзките между Николай Денков и Асен Христов- един от основните акционери и председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България АД".

"Еврохолд" е мажоритарен собственик на "Електрохолд", която придоби бизнеса на ЧЕЗ в Бълария и която притежава най-големия дистрибутор, доставчик и търговец на електроенергия в страната, има 3000 служители и обслужва над 3 милиона потребители.

"В региона на " Електроразпределителни мрежи Запад " има 778 обитаеми места без ток - това са малко над 300 000 клиента. Най-много са клиентите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил ", разкри на втория ден от снеговалежа министър Румен Радев.

И днес в районите, обслужвани от "Електрохолд", редица селища продължават да са без ток, както съобщават БНР и БНТ.

На 25 ноемвври 2023 вечерта половин София остана на свещи - без ток бяха районите Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село. Дълго време нямаше и на много места в Софийска област. Пожар в подстанция на ЕРМ Запад предизвика изключване на електрозахранването в части от югозападните квартали на столицата.

За разлика от тях австрийската компания EVN, която развива дейност в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България, успя да се справи с критичната ситуация и нямаше проблеми с подаването на ток. EVN снабдява с електроенергия 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

"Еврохолд" имаше сериозни проблеми в Румъния, припомниха пред Епицентър. бг специалисти. Дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура, а румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“ и обяви несъстоятелността й. Тогава в разгара на скандала българският премиер Николай Денков заяви в ексклузивно интервю за Euractiv, че е поставил въпроса пред румънския си колега Марчел Чолаку, защитавайки компанията на Асен Христов.

Самият Асен Василев няколко пъти е подчертавал, че не иска да се занимава с политика.

Преди пет дни по време на конференцията „Енергийна стратегия на България: План за енергийна сигурност“ Асен Христов изтъкна рисковете пред България, свързани с климатичните промени, които могат да доведат до спиране на водата или на слънчевата енергия.

Според него трябва да се знае кое ще повлияе на икономиката ни – дали демографският проблем ще тласне страната ни надолу например. И след това вече, щом знаем какви са основните предизвикателства, може да се мисли за стратегия и визия за дадения сектор, припомни Христов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев