АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„БИЛД“: ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ И НЕДОВОЛСТВО В УКРАИНСКАТА АРМИЯ

„Билд“: Огромни проблеми и недоволство в украинската армия
28.11.2023 / 18:58

Украинските войници трябва да използват 50-годишни съветски автомобили с повишена проходимост „Лада“, за да стигнат до фронтовата линия, съобщи германският таблоид „Билд“. Източници на вестника посочват „огромни проблеми“, вариращи от неадекватно командване до сериозна липса на основно военно оборудване и консумативи.

Войниците се позовават на голям недостиг на бронирани военни превозни средства с висока проходимост, заради което карат лади, за които плащат сами.

„В автосервиз плащаме всичко от собствения си джоб“, казва войник пред „Билд“.

Силите на Киев също страдат от липсата на разузнавателни и ударни дронове, които те също трябва да закупят сами или да получат от различни организации за подпомагане и частни дарители. Някои звена трябва да разчитат на специално изработени безпилотни летателни апарати, оборудвани с части, направени на 3D-принтери, съобщава „Билд“.

„Плащаме и наем за къщите, в които спим, и за храна. Това ви кара да се ядосвате“, каза един от войниците, добавяйки, че докато Русия „инвестира всичко“ в своите сили, украински войници трябва да разчитат до голяма степен на себе си.

Ефективността на руските дронове и постоянното им присъствие на бойното поле също силно ограничават възможностите на украинските войски, според „Билд“. Системите за противовъздушна отбрана, доставени на Киев от Запада, почти не достигат до фронтовата линия, според германската медия.

„Десетки западни противовъздушни системи, като [германските] самоходни зенитни оръжия „Гепард“ се използват като стационарни системи за противовъздушна отбрана” в украинските градове. „Нямаме почти нищо от тези части на оборудването отпред“, твърди войник пред „Билд“.

Мнозина, с които са се срещнали журналистите от „Билд“, също са силно критични към висшето командване на нацията, което е свело цялото обучение на НАТО до нищо. „Тъй като старшите офицери са същите като преди, едва ли нещо се е променило по отношение на войната в сравнение със съветската епоха“, казва войник, обучен от страните от НАТО, пред „Билд“, добавяйки, че украинските сили не провеждат никакви „комбинирани оръжейни“ операции.

Мнозина в редиците на армията се ядосват на политическото и военно ръководство на Украйна, твърди „Билд“. „Генералният щаб никога не е трябвало да предава заповедите за контраофанзива, дадени на Зеленски от чужбина“, каза украински офицер пред вестника.

Източник: obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев