АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА НС ОТХВЪРЛИ ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА НЗОК

На заседанието на Комисията по здравеопазване - 28 ноември 2023 г.; На снимката вдясно - председателят на комисията Костадин Ангелов от ГЕРБ. Снимка: БТА
28.11.2023 / 14:45

Здравната комисия в парламента отхвърли на първо четене законопроекта за бюджета на Здравната каса (НЗОК).

Само депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепиха проекта.

Депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се".

Техният представител и председател на комисията проф. Костадин Ангелов аргументира това с опита чрез проекта на бюджета да се направят съществени промени във функционирането на системата, като прехвърляне на правомощия от здравния министър към управителя на Здравната каса и ограничаване на сключването на нови договори между фонда и лечебни заведения.

Костадин Ангелов посочи една от промените, които ще се случат чрез законопроекта и която по думите му противоречи на Конституцията.

"В случай, че 2024 година в пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК, бъдат включени нови клинични пътеки и/или клинични, амбулаторни, диагностични, терапевтични процедури в съответните клинични пътеки, те няма да бъдат заплащани от бюджета на НЗОК за 2024 година".

От ДПС също гласуваха с "въздържал се". Сред мотивите им са нереформираната здравна система и големият процент на доплащане от страна на пациента. Депутатът Джевдет Чакъров отбеляза: "Около 48% при средно за Европейския съюз между 15 и 18%, максимум в някои страни - 20%".

Против гласуваха народните представители от "Възраждане" и БСП.

В предложения бюджет на Здравната каса са планирани средства за по-чести и за нови профилактични изследвания, а размерът на здравната вноска се запазва на 8 процента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев