АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕХИЯ ВЪЗОБНОВИ ДОСТAВКИТЕ НА РУСКИ ГАЗ, 40% ОТ ВНОСА Е ОТ РУСИЯ

ехия възобнови достaвките на руски газ, 40% от вноса е от Русия
27.11.2023 / 14:16

Тази седмица месечният доклад на Енергийния регулаторен орган разкри, че някои компании са започнали да внасят газ от Русия през октомври“, подчерта Сикела, министър на промишлеността и търговията на страната.

Търговците в Чехия възобновиха вноса на руски природен газ от октомври, съобщи Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на страната.

„Няма нужда да се доставя руски газ за Чехия“, написа Сикела във Facebook. „Въпреки това, тази седмица месечният доклад на Енергийния регулаторен орган разкри, че някои компании са започнали да внасят газ от Русия през октомври“, подчерта министърът.

Сикела каза още, че от януари до октомври руският природен газ е съставлявал 1,2% от общите доставки на газ в страната.

В същото време главният икономист на Trinity Bank Лукас Кованда заяви пред местния медиен портал Echo24, че 40% от доставяния в страната газ е с руски произход и се доставя през Ланжот на границата със Словакия.

Експертът добави, че Чешката република също е увеличила покупките на руски петрол, като вносът през първата половина на текущата година надвишава обемите, получени през същия период през всички предходни години от 2010 г. насам.

Чешкият министър заяви, че до края на октомври страната не е внасяла газ от Русия, тъй като диверсифицира източниците и начините за доставка. Според него Чехия е купувала газ от Норвегия и е получавала втечнен природен газ през западноевропейски пристанища.

Източник: obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев