АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖИВКА ГЕОРГИЕВА: БЛАГОДРАЯ НА ИНСТИТУЦИИТЕ И КОЛЕГИТЕ ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В ПРОГРАМАТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА

Живка Георгиева
24.11.2023 / 13:16

От 12 години д-р Живка Георгиева е регионален координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в България за област Сливен.

Програмата стартира у нас през 2009 година, като част от европейските усилия за подобряване на детското дентално здраве. Тя се осъществява от българската държава, в лицето на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и създадения за целта Национален координационен съвет, който планира, анализира и ръководи нейното изпълнение. Няколкото проведени представителни изследвания на зъбния статус на децата в България показва чувствително по-ниски показатели на дентално здрав в сравнение с другите европейски страни – значително повече на брой кариеси в ранна детска възраст и стряскащ брой извадени постоянни зъби при младежите до 18 години. Именно затова Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата си поставя за цел поетапно снижаване на тези нелицеприятни данни и достигането на средноевропейските показатели. За целта, на национално ниво, се разработват средносрочни програми и годишни планове, реализиращи се на територията на цялата страна. Основните дейности, по които целенасочено се работи, са повишаване нивото на информираност на населението, най-вече на децата и техните родители за необходимостта от поддържане на добра устна хигиена, провеждане на системно здравното обучение на децата за опазване на оралното здраве и правилно хранене, стимулиране на редовното посещение при зъболекар, както и прилагането на силанти върху първите постоянни зъби при децата на възраст от 5 до 8 години – така наречената силанизация.

Всяка година през месец ноември в страната се провежда кампания по поставянето на силанти на детските зъби, като регион Сливен винаги е сред отличниците в нея, разказва д-р Живка Георгиева. Силантите представляват специално безвредно покритие, което се поставя във вдлъбнатините на първите постоянни кътни зъби, за да бъдат предпазени техните дъвкателни повърхности от кариозни образувания. Процедурата е напълно безболезнена. Тя е и безплатна, тъй като разходите се поемат от държавата, уточнява регионалният координатор на програмата. Д-р Георгиева допълва, че силанизацията е метод, доказал отдавна своята ефективност в борбата с детските кариеси. В редица държави в Европа и света програми за профилактика и силанизация на детските зъби се реализират от десетилетия, а резултатите са изключително добри. В скандинавските страни, например, където силанизацията е започнала преди 60 години, в момента е голяма рядкост наличието на кариозни зъби при децата. Освен по европейската, там се работи и по многобройни местни програми със задължителни профилактични прегледи, гарантиращи много по-малко последващи разходи за лечение. Що се отнася до България, за десетгодишния период, в който работи националната програма, също има подобряване на показателите. Те се проследяват както чрез анкетни проучвания, така и чрез електронна обработка на емпиричните данни за броя на извършените първични профилактични прегледи и на поставените силанти..

През месец октомври, малко преди началото на тазгодишната кампания за силанизация, Сливен бе домакин на ежегодния годишен форум на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, в който взеха участие д-р Николай Шарков – председател на Българския зъболекарски съюз (а отскоро и президент на Световната дентална федерация), главният секретар на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, д-р Светослав Гачев - член на Националния координационен съвет, лекари по дентална медицина от област Сливен, представители на Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление по образованието, Община Сливен, общински съветници, здравни медиатори, директори на детски и учебни заведения, учители и специалисти по здравни грижи от детските градини и училища на област Сливен, както и преподаватели от факултета по дентална медицина на Медицински университет – гр. Пловдив, включили се с презентации и лекции по различни аспекти от денталното здраве при децата.

По време на форума д-р Николай Шарков представи Глобалната програма 20230 на Световната дентална федерация и запозна присъстващите с основните проблеми и цели, касаещи денталното здраве на децата. Той изтъкна, че Сливен е първият извънстоличен домакин на ежегодния национален форум, провеждан в рамките на Програмата за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст. По думите му това е знак за добрите резултати, постигнати в региона по Националната програма, както и оценка за проактивната работа на координатора й за област Сливен - д-р Живка Георгиева.

„Искам да подчертая, че от самото начало ние срещаме пълно разбиране и имаме чудесно сътрудничество с всички институции, имащи ангажименти по реализиране на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в област Сливен – РЗИ, РУО, общините, ръководствата на учебните и детските заведения, здравните медиатори, учителите“, коментира д-р Георгиева. „Според мен на това се дължат популярността, разпознаваемостта и резултатите на местно ниво на програмата. Като се има предвид, че голяма част от младото население на област Сливен принадлежи на етнически групи с недотам добри хигиенни навици и неглижирана устната хигиена, мога да кажа, че съм удовлетворена от постигнатото. Най-важното и радващото е, че програмата и нейните информационни, образователни и медицински дейности се посрещат добре от тези общности, което ме прави оптимист за бъдещите й още по-добри резултати. Те ще се появят по-късно, но в момента ние полагане една добра основа“, добави тя. „Специално искам да благодаря на колегите – изпълнители на програмата за област Сливен, както и на здравните медиатори, които ни оказват пълно съдействие. Има и още един човек, на когото бих искала сърдечно да благодаря – това е нашата талантлива колежка д-р Христиана Йорданова, която написа няколко приказки, а сега и песничка, специално посветени на детската дентална профилактика. Нейните видеоприказки разказват забавно и интересно за правилата на орална хигиена и здравословното хранене, и вече се използват в работата на педагозите в детските градини и училищата. А това е съществен принос към осъществяването на нашите общи цели - за по-малко кариеси, развалени зъбки и проблеми с денталното здраве на децата“, каза още д-р Живка Георгиева.

За периода 2011 – 2022 г. в област Сливен силанти са поставени на общо 5 244деца, голяма част от които от уязвими групи. Общо 18 630 са силанизираните зъбчета за същия период, сочи статистиката.

Още за Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в България може да прочетете тук:

https://oralnaprofilaktika.bg/

https://oralnaprofilaktika.bg/wp-content/uploads/2022/12/listovka_2_silanti.pdf

Клипчето на д-р Христиана Йорданова (обект на авторски права) ще намерите тук:

https://youtu.be/yphA4OZ6jD0

Новата песничка на д-р Йорданова може да чуете в прикачения файл.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев