АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ДЕРОГАЦИЯТА

Николай Денков
16.11.2023 / 13:42

Различни мнения относно първата възможна дата за отпадането на дерогацията (отсрочката - бел.ред.) за руския петрол изразиха част от участниците в днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което започна рано тази сутрин и продължи около три часа и половина.

Фокус на заседанието бяха оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата са предоставени от компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

„Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата“, бе мнението на премиера Николай Денков след края на заседанието.

Премиерът представи пред медиите доклада, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание по отношение на сроковете за премахване на дерогацията. Денков каза, че в доклада е записано, че "в случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 г. при наличната информация, минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт; от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт".

Попитан притеснява ли се от повишаване на цените на горивата министър-председателят каза, че се притеснява. "Затова в сроковете, предоставени при предишния доклад, бяхме минимизирали рисковете по този начин, че да няма опасност от повишаване на цените на горивата", заяви Денков. В момента, със съкращаването на сроковете, този риск се увеличава значително, което е и написано в доклада, подчерта той. "Нямаше да водим този разговор, ако в Народното събрание не беше внесено предложение за прекратяване на дерогацията за три дни", каза премиерът. Според него нямаше да има и опасност от повишаване на цените на горивата, както и да има слухове от възможен недостиг на горива. "Всичко това става възможно, защото някой не се интересува от тези рискове", каза Николай Денков.

Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха заседанието на Съвета предсрочно. „Не в тридневен срок, а още вчера „Лукойл“ са били готови да преминат към изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа на „Нефтохим“, който обаче е достатъчен да задоволи страната с горива“, каза Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика.

„На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и дерогацията да позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на „Лукойл“ са изнасяни из целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация. Това е нещо изключително скандално. Сигурен съм, че по тази тема разследванията ще продължат“, каза още Добрев.

"Печели се на гърба на българските граждани", допълни Десислава Атанасова, председател на групата на ГЕРБ-СДС.

"Единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект, за който повече от година и половина парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява. Тази дерогация, дори да не приключи в тридневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на годината, е един добър възможен вариант. Стана ясно, че Агенция „Митници“, тоест финансовото министерство, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция. Това, което излезе по медиите, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море, се потвърди", смята тя.

По информация на Министерския съвет в заседанието на Съвета са се включили и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката – Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на България.

Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, смята съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Той допълни, че от формацията са готови да прецизират първоначалното си предложение датата да бъде 15 март.

„Това не е на база на нашето мнение, а на база на изслушване на всички служби и министерства. Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Това е нашият единствен приоритет в случая. Едновременно с това сме за най-бързото прекратяване на паричните потоци към Путин и неговото правителство, но това не трябва да стане за сметка на необосновани рискове за българските граждани“, посочи Кирил Петков.

Петков посочи, че датата 1 март догодина е била потвърдена като най-ранната възможна за отпадане на дерогацията и от страна на специалния представител на държавата в „Лукойл“, а аргументът за това отново са технологичните рискове.

Като „напълно безполезна“ и „загуба на време“ определи днешното заседание на съвета председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. „Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи и да не бъде спряна тази дерогация“, каза той пред медиите, напускайки заседанието преди края му. „Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и "Продължаваме промяната". Коалицията "Путин" е факт“, посочи още той. "Разбрахме също, че митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем своевременно още утре сигнали до прокуратурата и ДАНС. Митницата никаква работа не е свършила, не е контролирала въобще къде са отивали доставките", каза Пеевски.

Още преди началото на срещата Пеевски потвърди позицията на ДПС, че дерогацията трябва да отпадне веднага.

БТА

* Заглавието е на Агенция Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев