АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКАТА ЦЪРКВА В СОФИЯ ОТВОРИ ВРАТИ

 Руската църква в София
10.11.2023 / 10:30

Отваря врати Руската църква в София. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх Кирил, протойерей Владимир Тишчук ще отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата. Очаква се храмът да бъде в присъствието на официални лица от руското посолство, включително и руският посланик Елеонора Митрофанова.

Богослужения ще има в събота и неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма "Св.Николай" във Виена.

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Последваха серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

След затварянето на храма имаше и спорове за собствеността на църквата, в които се включиха с позиции представители на различни институции и на прокуратурата.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

На 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. На 3 октомври от Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 1 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цековзаяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Източник: БНТ, БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев