АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОТХВЪРЛИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

Станислав Балабанов
09.11.2023 / 21:42

Народното събрание отхвърли на първо гласуване промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„За“ гласуваха 58 депутати, против – двама, с „въздържал се“ гласуваха 86 депутати. Вносители на законодателните изменения са народни представители от парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН).

С промените се премахва изискването за минимален брой участници в гласуването, за да е прието предложението, предмет на национален или местен референдум — т.нар. праг на участие или изискване за кворум. С текстовете се уточнява понятието „предложение, предмет на референдума”, изисква се въпросът да не е подвеждащ или насочващ, добавят се мерки за по-добро информиране на гражданите, облекчават се изискванията към подписката за предизвикване на национални и местни референдуми.

С други текстове се регламентира референдумите да се произвеждат само съвместно с избори, за да се гарантира високо участие на тях, се посочва в мотивите към законопроекта.

В хода на дебата, освен „Има такъв народ“ промените защитиха и от „Възраждане“ . Тошко Йорданов заяви, че дебатът е за това да бъдат облекчени хората да имат право да гласуват.

След като законопроектът бе отхвърлен, Станислав Балабанов от ИТН, който е сред вносителите, заяви, че днес е станало ясно, че на „сглобката“ не ѝ пука за българските граждани. Той посочи, че днес това гласуване е трябвало да бъде надпартийно, защото касае демократичното право на глас на всеки български гражданин.

Пред медиите Станислав Балабанов заяви, че партиите от сглобката - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме Промяната - Демократична България", когато става въпрос за финанси, си гласуват законодателни предложения "на килограм". Балабанов посочи, че се гласуват закони на две четения в един ден, с което се нарушават не само парламентарният правилник, но и Конституцията на страната. Когато едни промени касаят цялото българско общество, те отпадат за пореден път. По думите му Законът за прякото участие на гражданите касае демократичния избор, но явно управляващите от "сглобката" нямат интерес хората да гласуват демократично и да участват демократично в управлението на страната.

Балабанов даде пример с референдумите в щата Калифорния, където през последните години са проведени 85 референдума, от които 61 са били инициирани от граждани, а са приети 45 предложения.

По думите му през последните пет години референдумите у нас не са успешни, не защото българските граждани нямат желание да гласуват, а защото политическата класа е стопирала желанието на българските граждани.

"Изключително лицемерно е поведението на ПП-ДБ", каза Балабанов. Той посочи, че по време на почивката преди гласуването техни представители са заявили подкрепа за този законопроект на първо четене, но са гласували с "въздържал се". Балабанов коментира, че след два или три месеца, когато стане възможно законово такъв законопроект да бъде входиран, от ПП-ДБ ще внесат свой, което по думите му е лицемерно.

БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев