АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ВЪВЕЖДА "ЕВРОПЕЙСКИ ПОРТФЕЙЛ ЗА ЦИФРОВА САМОЛИЧНОСТ"

мрежа...
09.11.2023 / 20:04

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха окончателно споразумение относно регламента за въвеждане на европейски портфейли за цифрова самоличност, съобщи на сайта си Европейската комисия. С това приключва работата на законодателите относно правната рамка за цифрова идентичност за всички европейци.

На сайта на Еврокомисията пише още, че цифровата самоличност е „важна стъпка към целите на Цифровото десетилетие 2030 г.за пълна цифровизация на обществените услуги. Всички граждани на ЕС ще имат европейски портфейл за цифрова самоличност за достъп до публични и частни онлайн услуги в цяла Европа.“

В допълнение към обществените услуги, много от големите онлайн платформи, определени съгласно Закона за цифровите услуги(включително Amazon, Booking.com или Facebook) и частни услуги, които са законово задължени да удостоверяват своите потребители, ще трябва да приемат портфейл за цифрова самоличност (EU Digital Identity Wallet) за влизане в техните онлайн услуги.

Портфейлът ще се ползва от европейците да отварят банкови сметки, да извършват плащания и да съхраняват цифрови документи като мобилна шофьорска книжка, медицинска рецепта, професионален сертификат или билет за пътуване. Портфейлът ще е онлайн идентификация, която се въвежда от законодателството на ЕС.

ЕК твърди, че „портфейлът за цифрова самоличност ще зачита изцяло избора на потребителя дали да споделя или не лични данни, ще предлага най-висока степен на сигурност, сертифицирана независимо по същите стандарти, и съответните части от неговия код ще бъдат публикувани с отворен код, за да се изключи всяка възможност за злоупотреба, незаконно проследяване или прехващане от правителството“.

Споразумението, постигнато от законодателите, подлежи на официално одобрение от Европейския парламент и Съвета на ЕС. След като бъде официално приета, Европейската рамка за цифрова идентичност ще влезе в сила на 20-ия ден след публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Държавите членки ще трябва да предоставят европейски портфейли за цифрова самоличност на своите граждани 24 месеца след приемането на актове за изпълнение, определящи техническите спецификации за портфейла на ЕС за цифрова самоличност и техническите спецификации за сертифициране. Тези актове за изпълнение трябва да бъдат приети от 6 до 12 месеца след влизането в сила на регламента.

Политическата програма за цифрово десетилетие до 2030 г. си поставя за цел всички ключови обществени услуги да бъдат достъпни онлайн и всички граждани да имат цифрова самоличност.

Не всички в Европарламента обаче приеха новината с възторг. Евродепутатът от Нидерландия Роб Рус публикува видеообръщение към европейските граждани в социалната мрежа X/Twitter: „Много лоша новина. Европейският парламент и държавите-членки току-що постигнаха споразумение за въвеждане на цифровата идентичност.

Непосредствено след това, еврокомисар Бретон каза: „Сега, когато имаме портфейл за цифрова самоличност, трябва да поставим нещо в него…“, предполагайки връзка между цифровата самоличност и създаването на дигиталното евро.

Те пренебрегнаха всички експерти по поверителност и специалисти по сигурността. Прокарват всичко.

Не съм оптимист. Но още не е късно. Парламентът все още трябва да гласува за това. Уведомете вашия евродепутат, че се противопоставяте на цифровата самоличност и че искате вашият евродепутат да гласува против нея!“.

ГЛАСОВЕ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев