АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЮТЕ НИ СЕ ПОДИГРАВА ОТ БРЮКСЕЛ: ОЧАКВАМ ОТ ЕК ДА БЪДЕ ЧЕСТНА ДАЛИ БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ЗА ШЕНГЕН

Марк Рюте
26.10.2023 / 16:40

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че очаква становището на Европейската комисия през декември относно приемането на България в Шенген:

"Знам, че работите много усилено, но първо да видим какво ще каже Комисията. Процедурата трябва да бъде стриктна и честна, без никакви отстъпки. Както съм казвал и преди, приемането на България в Шенген трябва да бъде един скучен процес. Очакваме от Комисията да съобщи дали България изпълнява всички критерии и да бъде честна, т.е. ако сте готови - да каже "да", ако не сте - да каже "не", посочи той.

Рюте направи този коментар пред български медии в Брюксел - минути след като премиерът Николай Денков съобщи, че очаква от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия, която да отчете напредъка на България за Шенген.

Нидерландия и Австрия бяха единствените страни в ЕС, които през декември миналата година не подкрепиха приемането на България и Румъния в Шенген. По-рано тази седмица Австрия повтори, че не подкрепя разширяването на Шенген засега.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС днес са в Брюксел за двудневна среща, на която е предвидено да обсъдят въпроси по сигурността, външната политика и икономиката.

Тема на розговорите ще бъдат водещите цели на ЕС до 2027 г. и необходимостта от изменения в общия бюджет. По време на заседанието ще бъде разискана и темата за помощта за Украйна.

Тази вечер участниците в срещата ще разговарят също за обстановката в Близкия изток и въпросите с миграцията. Предвижда се те да обсъдят отношенията Белград-Прищина и събитията в Карабах. Утре дневният ред включва икономически въпроси, свързани с еврозоната и въвеждането на цифровото евро.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев