АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ИРОНИЗИРА ДЕНКОВ: ЯВНО АЕЦ-ЪТ ЩЕ СЕ ИЗГРАЖДА КАТО МАГИСТРАЛА

Румен Радев
25.10.2023 / 12:43

Президентът Румен Радев коментира намерението за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което беше обявено по-рано от премиера Николай Денков.

"България трябва задължително да развива ядрена си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализарат и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала", каза подигравателно държавният глава, цитиран от БНТ.

Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените, заяви още президентът.

"Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва", изтъкна Румен Радев.

"Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане", добави държавният глава.

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", каза още Радев.

БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев