АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА 7-И БЛОК В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Министерски съвет
25.10.2023 / 11:32

Започва строителството на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", обяви премиерът Николай Денков. Плановете са новата мощност да е готова до 2033 година.

Днес правителството взема решението, с което се дава старт и за изграждането на 8-и ядрен блок също в единствената ни атомна централа.

Решението на правителството за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" идва след като само преди седмица бе подписан меморандум между американската компания "Уестингхаус" и няколко български фирми.

Денков обясни, че се осигуряват и средства:

"Ще бъде капитализирано с 500 милиона лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 г.".

С днешното правителствено решение започва и подготовката на изграждането на 8-и блок в АЕЦ, допълни премиерът:

"Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Денков съобщи, че избраната технология на двата проектоблока е уникална и позволява промяна в кратки срокове на мощностите на реакторите, което е важно за енергийната система и подчерта:

"Това е едно от най важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат".

Част от дневния ред на заседанието днес предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 - 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Източник: БНТ, Нова ТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев