АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАДЪЛБОЧАВА СЕ СПОРЪТ МЕЖДУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПО КАЗУСА "ЛУКОЙЛ"

Представители на ПП-ДБ дават пресконференция в Народното събрание. Снимка: БТА
24.10.2023 / 14:26

Спорът между управляващите по казуса "Лукойл" се задълбочи. ПП-ДБ се противопоставиха на предложението на ГЕРБ-СДС да се проведе извънредно заседание на парламента в петък.

Двете формации влязоха в спор и дали е възможно цената на горивата за потребителите да се намали със 73 стотинки в рамките на нов обрат и поредни взаимни обвинения между некоалиционните партньори.

Това се случва само ден след срещата, на която трите парламентарни групи, подкрепящи правителството, като че ли се разбраха срещу отказа на ГЕРБ-СДС и ДПС от предложението за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол от "Лукойл" да внесат близо 1,5 милиарда лева задължения в хазната, с които да се плащат отстъпки от цената на бензина.

Днес от ПП-ДБ се обявиха срещу провеждане на извънредно заседание на парламента в петък за обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката с мотива, че два дни преди местния вот парламентарната трибуна ще се използва за предизборни спекулации. Атанас Атанасов, председател на групата на ПП-ДБ, заяви:

"Това прекъсване на работата на Народното събрание за периода на предизборната кампания беше по предложение на господин Бойко Борисов и ние приехме като много основателен аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания и за спекулации. Затова призоваваме господин Росен Желязков, председател на Народното събрание, да не насрочва извънредно заседание. Няма никаква пречка това нещо да се случи един ден след втория тур на местните избори".

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС това бламиране на парламентарно заседание показва, че "хранилката на "Лукойл" е по-голяма, отколкото те са предполагали":

"От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката. Още нещо, дневният ред в петък няма да бъде с една точка само отхвърляне на ветото, а ще бъде с две точки. Другата точка ще касае 100% отмяната на режима на 100% съхраняване на горивата в България и евентуално текстове за разпореждане на петролните бази от страна на държавния резерв".

Според другия съпредседател на групата на ПП-ДБ Кирил Петков, предложенията за законови промени са писани на коляно и рискуват да се предизвика криза:

"Не можем сега, само защото имаме избори след няколко дни, да се опитваме на коляно да написваме тези закони. Между другото в тези текстове нямаше нищо за никакви 73 стотинки, а това ясно искам да кажа и вчера беше донякъде и пример как популизмът преди изборите може да даде грешна информация на българските граждани".

Делян Добрев защити предложенията и припомни, че тъкмо в Закона за енергетиката е записано, че до 31 октомври правителството е трябвало да изготви механизъм за изплащане на компенсациите въз основа на получаваните по 3 милиона лева на ден от "Лукойл" за Фонда за енергийна сигурност.

"Кирил Петков се е объркал за много неща. Той се е объркал за това, че няма текстове за 73 стотинки и те са гласувани, включително от Кирил Петков още преди 3 седмици. Всеки ден, в който ние не отхвърляме ветото, подарява на "Лукойл" 3 милиона лева".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев