АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ НУШЕВА: НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НА РЕЗУЛТАТА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Ваня Нушева
24.10.2023 / 12:31

"В малките населени места много малък брой гласове на новорегистрирани избиратели могат да окажат въздействие върху крайния изборен резултат. Това е причината да сме свидетели на подобен феномен". Това каза пред БНР политологът Ваня Нушева в коментар за многото нови адресни регистрации преди местния вот. По думите й това е феномен, който на местните избори се наблюдава вече няколко пъти.

Тя даде положителна оценка на това, че такава проверка е извършена не само от неправителствени организации, но и от регионалното министерство. Според нея тя дава основание за действия от страна на институциите.

"Опасявам се обаче, че действия, извършени буквално 3 дни преди изборите, няма как да доведат до отмяна на регистрациите", посочи Нушева в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Според нея направеното от министъра е трябвало да се случи доста по-рано, за да може избирателните списъци да бъдат изчистени адекватно.

Имаме изисквания в Закона за гражданската регистрация, които всички са длъжни да спазват, напомни политологът.

Взаимният контрол е важен инструмент за това да няма злоупотреби, подчерта Ваня Нушева. Според нея публичността е инструмент, който може да служи като превантивен механизъм на подобни злоупотреби.

"Ако бъдат установени нарушения на закона, вероятно съществува процедура, която в един бърз порядък да наложи промяна в адресните регистрации. Нека да поставим този въпрос към институциите – по какъв начин могат да коригират подобни нарушения във връзка със съставянето на финалния вариант на избирателните списъци", коментира тя.

Според нея спазването на закона е ключът.

В момента в 8 от 9-те общини на Кюстендилска област вървят проверки за адреси, на които са регистрирани повече от 6 души, които имат право да гласуват, т.е. т.нар. изборен туризъм, както и за регистрираните с двойно гражданство, каквито в целия регион са над 15 хил. Първите проверени общини бяха Рила и Кочериново. Днес комисиите са в Дупница, Сапарева баня, Бобов дол. Трекляно и Невестино, обявявани нееднократно като най-активни и дори шампиони по изборен туризъм в страната, са оставени за най-накрая.

Местните управи нямат кой знае какви притеснения от предприетите проверки, но са недоволни от това, че такава акция се прави и ги занимават с това съвсем преди местния вот, когато има редица други проблеми и неща за вършене.

Такива проверки в региона вече са правени, отбеляза областният управител инж. Александър Пандурски. По думите му всичко това е в ръцете на кметовете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев