АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРИМАНСКИ: ЧРЕЗ ПУБЛИЧЕН ШУМ СЕ ТЪРСИ СМЯНА НА СОБСТВЕНИКА НА "ЛУКОЙЛ"

Любомир Каримански
24.10.2023 / 09:02

Министерството на финансите и НАП не могат да си съберат данъците от „Лукойл” – как така? Ако всеки един от нас като гражданин на тази държава не си плати налога, дали така ще постъпят тези институции, запита икономистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данъците си. „Защо „Лукойл” последните 10 г. не е внасял данък в хазната. Явно шефът на НАП и неговият екип трябва да проверят как се образуват „трансферните цени” и къде се случват те. НАП има такива правомощия, както и останалите служби”, препоръча икономистът и каза, че финансовият министър трябва да понесе отговорност.

„Според мен умишлено се търси смяна на собственика на „Лукойл” – търси се чрез публичен шум”, каза Каримански.

Относно влизането на България в еврозоната, той каза, че може да не е загубена кауза, ако догоним европейския стандарт. „Конвергентният доклад на ЕЦБ е много важен – до колко догонваме средния стандарт на европейците. Години наред не инвестираме в икономиката и в развитието на човешкия капитал на България. Решението (за влизане в еврозоната) изисква да имаш визия как да управляваш държавата. Нашите управленци нямат стратегия, нито едно министерство няма синтезирана стратегия”, допълни Любомир Каримански.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев