АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДЖЕФРИ САКС: САЩ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ДОМИНИРАТ С ВОЕННА СИЛА, НЕ РАЗБИРАТ ПРОМЕНИТЕ В СВЕТА

Проф. Джефри Сакс
23.10.2023 / 14:08

САЩ не виждат промените, които се случват в света и са в изолация в Съвета за сигурност на ООН за войната между Израел и Палестина. Това заяви американският анализатор и икономист проф. Джефри Сакс. Той обясни, че единствено САЩ подкрепят решението на Израел да продължи да бомбардира Газа вместо да седне на масата на преговорите.

„14 от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на ООН, включително четири от петте постояни страни-членки (без САЩ), гласуваха в подкрепа на двете резолюции: за прекратяване на огъня и за политическо решение. САЩ използваха правото си на вето и блокираха резолюциите, така че САЩ са изолирани относно този въпрос“, коментира проф. Сакс.

Според него „американският подход е, че военното превъзходство трябва да бъде използвано за политически резултати и че това ще бъде достатъчно, за дa бъдат САЩ световен лидер. Проф. Сакс заяви, че с този подход САЩ и Израел избягват от десетилетия каквото и да е политическо решение на конфликта между израелци и палестинци.

„Това е конфликт, който е на един век и започна от Първата световна война, когато „еврейският дом“ беше създаден по силата на Декларацията на Бауфур“, припомни американският анализатор. Той визира писмото на тогавашния министър на външните работи на Великобритания от 1917 г., Артър Балфур, адресирано до Лайънъл Уолтър Ротшилд, лидер на британската еврейска общност. В него британското правителство обявява, че евреите ще имат свой дом в Палестина и Великобритания ще помогне това да се случи.

„Позицията на САЩ от десетилетия е: „Ние сме най-силната държава в света, ние можем да правим, каквото си искаме“, а на съюзниците на САЩ: „Ние можем да казваме и правим, каквото си искаме, защото САЩ ни подкрепят“. Това не работи и никога не е работило.

Кризата в Украйна е същата история, когато след разпада на СССР САЩ казаха: „Ние ще доминираме в постсъветското пространство политически и военно чрез разширяването на НАТО и не сме длъжни да обсъждаме това с Русия“. Последиците от това се развиват в момента“, заяви проф. Сакс.

„Подходът на САЩ е, че военната сила може да определя политическите последствия. Със западащата власт на САЩ и възхода на Китай и много други държави като регионални сили, тази политика се проваля. Американските лидери не разбират променящия се свят, това не работи. Американците не разбират какво се случва, медиите не помагат въобще, дипломацията е ужасна, но лъчът надежда е, че 14 от 15 членове на Съвета за сигурност на ООН гледат в правилната посока, която е нуждата от политическо решение на израело-палестинския конфликт“, смята анализаторът.

Той направи връзка между случващото се сега и света, описан от Джордж Оруел в романа „1984“: Изтривате миналото, така че да можете да разпространявате пропаганда в настоящето и бъдещето. И всеки, който е наясно с историята на конфликта в Украйна или в Палестина и Израел, знае, че тази поляризация е фалшива. Това е опит за принуда да се вземе ясна страна в много комплексен конфликт, който има само политическо решение, а не военно, подчерта проф. Сакс.

Той подчерта, че Израел се противопоставя на това политическо решение от години: „Решението беше взето много отдавна – да няма две държави, със създаването на израелски селища на Западния бряг и Източен Йерусалим със стотици хиляди заселници. Това беше планът – военното надмощие ще бъде достатъчно, особено с подкрепата на САЩ. Това никога не е имало смисъл и случващото се сега е катастрофално. Масовото разрушаване на Газа, което се случва в момента, е абсолютно шокиращо.“

Американският анлизатор разкритикува политиката на Вашингтон: „САЩ винаги са казвали (на Израел): „Няма нужда да правите компромиси, защото ние ви подкрепяме“. Същото се случи и с Украйна. САЩ казаха на украинското правителсто: „Няма нужда да преговаряте, ние ви подкрепяме“. Украйна е в процес на разрушаване въпреки подкрепата на САЩ, която имат, защото в позицията на САЩ няма логика и украинското решение да търсят членство в НАТО вместо неутралитет не е в интерес на Украйна и нейната сигурност.“

„Американските политици са далече от реалността на място в Близкия Изток или в Украйна. Има колапс на разбиране и историческо познание в политическата класа на САЩ. Те нямат представа за промените, които се случват в света“, заяви проф. Сакс.

Вероятно не малък фактор е, че продажбата на оръжие се превърна в бизнес на САЩ. Военно-промишленият комплекс и техните лобисти решават голяма част от американската външна политика.

Липсата на задълбочено познание, свръхвярата, че с военна сила могат да се определят политически решения и военно-промишленият комплекс доведоха до катастрофалните решения на Вашингтон“, подчерта проф. Сакс.

Автор: obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев