АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧИЛИЩНИ ДИРЕКТОРИ ИСКАТ ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА COVID-19

Класна стая
20.10.2023 / 08:45

Училищни директори настояват за облекчаване на правилата при карантиниране на болни от Covid-19 ученици. Сега те се поставят под задължителна изолация за 7 дни. А контактните съученици и преподаватели са за пет дни под карантина. Искането за промяна в Закона за здравето или за нов регламент за действие в подобни случаи, ако законовата промяна не може да се осъществи в бърз порядък, е изпратено преди дни до министерствата на здравеопазването и на образованието.

Според Съюза на работодателите от системата на народната просвета правилата от пандемията трябва да се променят.

Величка Тасиджикова, секретар на УС на Съюза:

"Специалистите ни увериха, че Covid може да бъде в руслото на стандартните вирусни заболявания. Няма никаква здравна причина, която да налага карантиниране на цяла паралелка. Ние сме поставени в ситуация на нонсенс и налагане на мярка, която знаем, че не е добра, но не можем да не я наложим, защото трябва да спазим закона".

Училищните директори посочват проблемите, до които води непроменената нормативна уредба - родителите остават в дома си, за да гледат деца до 14-годишна възраст, училищата - при възможност - извършват дистанционно обучение, което е по-некачествено, а учителите преподават в хибридна среда.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев