АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛС НАСТОЯВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ИЗДАВАНЕТО НА Е-РЕЦЕПТИ ЗА АНТИБИОТИЦИ, МИНИСТЪР ХИНКОВ ОТКАЗВА

БЛС настоява да се прекрати издаването на е-рецепти за антибиотици
17.10.2023 / 15:07

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров призова незабавно да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици, а здравният министър Хинков е категоричен, че няма да се преустанови електронното изписване на рецепти.

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ, допълни Маджаров. По думите му масово от страната идват сигнали в БЛС за връщане на пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат предписания по електронен път антибиотик. Аптеките са искали от пациентите да се върнат при личния им лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви пред журналисти, че няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими. Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.

Според д-р Маджаров това не е истина, тъй като допреди дни антибиотиците са били налични. Целта на аптеките според д-р Маджаров е лекарят да изпише точно определен антибиотик. Такива сигнали не е имало с предписването на лекарствата, заплащани от НЗОК, посочи той.

По думите му това означава, че когато са издавани хартиените рецепти масово аптеките са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано от лекаря. Фрапиращо и скандално нарече това действие д-р Маджаров. Според него отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Ние прозряхме, че настояването да има толкова бързо електронна рецепта, без алтернатива, всъщност цели въвеждане на свободна замяна по търговски причини на медикаментите, допълни той.

В понеделник по данни на „Информационно обслужване“, лекарите са издали близо 13 хиляди рецепти. От тях 90 на сто не са били изпълнени с обяснението, че медикаментът липсва, а това звучи страшно и означава, че допреди въвеждането на електронните рецепти, аптеките са давали на пациентите каквото са имали, а не каквото е предписано, което пък граничи с престъпление, добави д-р Маджаров. Законът казва, че нямат право да го заменят, припомни той. Лекарят преценява с какво да се лекува пациентът, а не аптеката.

Ние отказваме да работим по този начин, каза още той. По думите му това е скрит замисъл и няма идея да се въведе ред или да се проследи каква е употребата на антибиотици, а е ясно, че става въпрос за замяна на терапията и продаване на медикаменти, каквито аптеките са решили да заредят.

Вчера получихме отчет само колко електронни рецепти са изписани, но няма отчет колко са изпълнени, посочи още той.

Потресени сме от това, че явно при изписването на хартиена рецепта, тази практика се е случвала масово, но не можеше да бъде санкционирана, защото никой не пазеше рецептите, посочи д-р Маджаров.

Готови сме да призовем лекарите за определен период от време да преустановят работа, ако тази ситуация продължи, каза още д-р Маджаров. В България няма никакъв контрол върху отпускане на рецептите.

До изчистване на съмнението за търговска зависимост да се преустанови изписването на електронните рецепти за антибиотици, а аптеките да съхраняват хартиените рецепти, за да се вижда какво е изписано и какво е отпуснато на пациента, добави д-р Маджаров.

От вчера рецептите за антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет се изписват по електронен път.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев