АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСНОВНАТА ВИНА ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ НЕ Е НА ИЗРАЕЛ, А НА АРАБИТЕ

Дахер Дахер
17.10.2023 / 12:59

Израел си преследва националните цели и го прави добре. Богатите на петрол и газ страни като С.Арабия, Катар, Кувейт, Ирак, дори Алжир и ОАЕ можеха да спрат доставките на Европа и Израел, и да наложат натиск, докато не бъде разрешен палестинския въпрос. Особено сега, когато Русия и Иран са с ограничени доставки, това щеше да съсипе Израел и Европа. Но не го правят.

Същото се отнася и за Ердоган, който медийно защитава палестинците, но с Азербайджан предоставят близо половината суров петрол на Израел. Египет са построили стена и не допускат палестинците да излезнат от Газа, Катар отказва да приема палестински бежанци, а всички си спомнят "Черния септември", когато Йордания води война срещу палестинците. Въобще ако оставиш арабите сами ще си извадят очите и шиити, сунити, християни, племена, фамилии и етноси ще се разкъсат помежду си.

Иран и Хизбула водеха война срещу Хамас в гражданската война в Сирия, но сега отказват публично да изтрият връзките с тях.

Лидерите на арабите можеха да натиснат и да построят рай дори в тясна ивица в Газа, да направят два Дубая там, но предпочитат да си купуват яхти за половин милиард и да си купуват футболни отбори в Европа. Единствено хвърлят големи пари за да финансират радикални идеологии като Мюсюлманските братя и всичките им метастази като Хамас, сирийските бунтовници, които в случая само нанасят вреди и подкопават всички каузи. Арабската общност нищо не прави, тя гледа, лицемерничи, а лидерите, включително и на Хамас, са червиви с пари.

Но лицемерието не е само от едната страна, тя е и от другата. Запад финансираше муджахидините и Осама Бин Ладен в Афганистан, като мотото бе "целта оправдава средствата". Тази нишка на експлоатиране на джихадисти бе продължена в Ирак и Сирия, когато очевадно се финансираха ислямисти, включително и от Израел. На тях не им пречеше да финансират и лекуват брадати сирийски бунтовници, сродени с ИДИЛ на сирийско-израелската граница. Докато Хамас се снимаха и се биеха под същите флагове на сирийската опозиция. Хамас са основани от Мюсюлманските братя, чийто основен поддръжник е Ердоган, но това не пречи на Израел да сключва сделки с него, да внася 50% от суровия петрол чрез него, и да е основен доставчик на оръжие за Азербайджан, които правят етническо прочистване в Арцах и чупят църкви. После реват срещу ислямизма...

На никой не му прави и впечатление коментарите на бившия израелски премиер Ехуд Олмерт за DW (https://www.dw.com/.../olmert-prvo-da-se.../a-67087016), който споменава, че Израел е финансирал Хамас, а Натаняху е помогнал за разрастването му. Никой на Запад не обръща внимание на коментари на интелектуалци като Габор Мате, който е оцелял от Холокоста и твърди, че го е срам от това, което прави днес Израел.

----

Но погледнете ни и нас. Ние искаме да демонизираме едните и да ги избием, щото били много лоши. Част от коментарите, които видях в постовете, извираше само злоба. Първична и примитивна. Никой не иска мир. Никой не иска да разделя нищо. Всеки се мисли за богоизбран, а другият е неверник.

Затова светът е такъв.

Автор: Дахер Дахер, Фейсбук

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев