АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА РОДИНАТА ЛЕТЦИ И ПАРАШУТИСТИ

Президентът Радев почете паметта на загиналите за родината летци и парашутисти
16.10.2023 / 14:05

Пред Паметника на летеца в София бяха отбелязани 111 години от създаването на българската бойна авиация. Днес е Празникът на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС).

Президентът Румен Радев прие почетния караул. На тържествения ритуал присъстваха също министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, военнослужещи, депутати и граждани.

Днес се навършват 111 години от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912 г.) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913), припомня БТА. Освен разузнаване на силите на противника, е осъществено първото над Европа бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя "Албатрос" над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

ВВС са в постоянна готовност и си вършат работата без никакви отклонения и нарушения, каза командирът им генерал-майор Димитър Петров в интервю за БТА. В мирно време, кризи и война, екипажите на самолетите „Спартан“ от 16-а авиобаза Враждебна са винаги в готовност да изпълняват поставените им мисии и задачи. В това увериха майор Стоян Барев и капитан Николай Калайджиев в интервю за БТА по повод 16 октомври – Ден на авиацията и ВВС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев