АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ МИЛКОВ: МЕРИМ УБИТИТЕ БЕБЕТА НА КИЛОГРАМ, КОЕТО Е УЖАСЯВАЩА АТЕСТАЦИЯ ЗА СВЕТА

Георги Милков
16.10.2023 / 11:26

"Вероятно 2600 души са вече цивилните жертви за една седмица от палестинска страна. Тъй като светът остава с впечатлението, че те са си го заслужили , а там също загиват деца, възрастни хора и т.н. Не може да има симетрия в такова нещо. Това, което гледаме тази седмица е ужасяващо. Мерим си убитите бебета на килограм, което е ужасяваща атестация за света", коментира журналистът Георги Милков пред БНТ.

23-ма български граждани се намират в Ивицата Газа и трябва да се евакуират чрез дипломация на много високо ниво, каза в предаването "Денят започва" на БНТ журналистът Георги Милков. "Ние като страна, която държи на реномето си на нормална и цивилизована държава, трябва първо да се погрижим за нашите граждани преди да почнем да оправяме проблемите в Близкия изток. В Ивицата Газа, в тези два милиона отчаяни хора там, които се чудят накъде да тръгнат - на юг или на север, или да останат там има 23-ма души с български паспорти. Като гледам фамилните имена, вероятно става въпрос за шест семейства", обясни Милков.

Според него евакуацията им трябва да се реши на много високо ниво. "Бойко Борисов, който познава Бенямин Нетаняху, може да му се обади. Мария Габриел през германците или през международните организации трябва да съдейства. Това нещо трябва да се каже на високо ниво от наша страна, защото докато чакаме общите коридори, които евентуално се появят, ние рискуваме да загубим нашите сънародници", каза журналистът.

По думите на Георги Милков, не може да има пропорционален отговор на нападението на Хамас в Израел.

"Няма как да има пропорционален отговор, първо защото Израел стана изненадваща жертва с този зверски, неочакван акт, в който загинаха деца, жени, възрастни хора, цели семейства. Това, което се случва сега от другата страна е същото, само че не сме толкова фокусирани в него, защото вероятно 2600 души са вече цивилните жертви за една седмица от палестинска страна. Тъй като светът остава с впечатлението, че те са си го заслужили , а там също загиват деца, възрастни хора и т.н. Не може да има симетрия в такова нещо. Това, което гледаме тази седмица е ужасяващо. Мерим си убитите бебета на килограм, което е ужасяваща атестация за света", коментира Милков.

Журналистът обясни, че това, което цивилизованият свят се опитва да направи в тази ситуация е да разтърве враждуващите страни, които през годините са си причинили всякакви неща, включително и убийства.

"Американците се опитват да вдигнат ръчната спирачка на Израел, който се опитва да даде искания от обществото на страната категоричен отговор. ООН, Египет и други арабски страни се опитват да възпрат палестинците. Има и разговор с Иран, защото това е най-големият проблем, който може да се развие до война с пълномащабни размери в Близкия изток. Повечето хора на политическо ниво си дават сметка за това, ето защо и през изминалия уикенд имаше изключително важни разговори в Бейрут. В организацията им между другото участва българин - Мирослав Зафиров, който работи в офиса на пратеника за Близкия изток в Йерусалим. Отиде представителя на ООН в Бейрут и иранският външен министър, който вече беше минал през Бейрут, беше отишъл в Ирак, после в Ливан, после в Сирия, се върна в Бейрут, за да разговаря с представителя на ООН, което е добър знак", заяви Георги Милков.

Източник: БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев