АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМ.КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ОТКРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОЛИЦАИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ

Obuchenie
13.10.2023 / 11:16

В Сливен се проведе специализирано обучение за полицаи и социални работници на тема „Идентификация и психосоциална подкрепа на жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация”. Събитието се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен, в партньорство с Община Сливен и А21 България. То е в изпълнение на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2023 г., Раздел ІІІ „Обучение и квалификация на кадри” на МКБТХ – Сливен. Инициативата е и по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Специализираното обучение беше открито от зам.кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която е и председател на МКБТХ – Сливен. Тя постави акцент върху това, че ранното идентифициране на пострадалите лица е от решаващо значение за незабавното подпомагане, подкрепа и закрила на жертвите на трафик на хора и дава възможност на полицията и прокуратурата да разследват и наказват по-ефективно трафикантите. В това отношение от ключово значение е ролята на служителите на първа линия, като полицейските служители и социалните работници.

Лектори на обучението бяха Анна Николова - председател на Сдружение „SOS семейства в риск” и управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора, гр. Варна, Диляна Гитева, адвокат, член на Софийска адвокатска колегия и Диана Китова, мениджър на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

В рамките на обучението се постави фокус върху показателите за идентификация на жертви на трафик, подобряване на подходите в процеса на комуникация с пострадалите лица, с цел спечелване на доверието им и стимулиране на тяхното сътрудничество в процеса на наказателното производство, както и недопускане на вторичната им виктимизация.

В събитието се включиха 27 участници: инспектори от Сектор 02, Отдел 12 при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, инспектори в отдел „Криминална полиция”, сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, инспектори от Районни управления „Полиция” Сливен, участък „Запад” и участък „Надежда”, инспектори Детска педагогическа стая при Областна дирекция на МВР-Сливен, както и социални работници от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Сливен. Сред участниците бяха още Център за социална рехабилитация и интеграция и Синя стая, гр. Сливен, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, гр. Сливен, Център за обществена подкрепа, гр. Сливен, Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Стилиян Детепазител”, гр. Сливен и Защитени жилища за лица с умствена изостаналост, гр. Сливен.

По последни данни на Еврпейската комисия въпреки постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, престъплението продължава да бъде сериозна заплаха в Европейския съюз и всяка година са застрашени хиляди хора, особено жени и деца.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често докладваната форма на престъплението. Почти три четвърти или 72 % от всички жертви в Европейския съюз и 92 % от жертвите на сексуална експлоатация са жени и момичета, а близо една четвърт от всички жертви на трафик са деца.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев