АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: ЛИПСАТА НА ЕФЕКТИВНИ РЕФОРМИ СЪЗДАВА ЕВРОСКЕПТИЦИЗЪМ

Елена Йончева
13.10.2023 / 09:47

"Не са намалели въпросите. България е във фокуса на Мониторинговата група още от 2020 г. Проблемите остават същите. Няма някакви промени през последните 3 години."

Това заяви пред БНР Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права в ЕП. Представители на групата са в момента у нас.

"В доклада се казва, че няма никакъв прогрес по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Няма прогрес по подобряване на ефективността на разследванията. Критикува се независимостта на съдебната система. Няма прогрес по отношение на препоръките за върховенството на закона, направени в предишни доклади", отбеляза Йончева.

Служебните правителства не са проблем на държавата. Те са добър коректив при парламентарна криза. Тези конституционни промени се занимават с правомощията на президента и доколко има право да създава служебни правителства, изрази мнение тя.

Венецианската комисия каза, че промените в Конституцията не са достатъчно мотивирани. Единствената категорична подкрепа е за разделянето на ВСС на две. Същевременно има опасения от политически елемент при избора на прокурорската колегия, коментира още Елена Йончева. В предаването "Преди всички" тя засегна и въпроса за липсата на широко обществено обсъждане по конституционните промени.

"Това, което получаваме като отговор е, че всичко най-хубаво предстои. На тези промени в Конституцията действително нямаше широко обществено обсъждане, най-вече сред експерти. Професионалните организации са изключително критични към тази съдебна реформа. Много набързо се правят тези конституционни промени и усещането е – говоря от мое име, че се правят някакви реформи за пред Европа. (...) Това, надявам се, не е просто пореден ритуал, който да оправдае всичко, което се върши под надслова "проевропейски реформи", защото ние, българите, сме проевропейци, но именно липсата на достатъчно ефективни реформи създава евроскептицизъм", подчерта Елена Йончева и допълни, че в доклада на ЛИБЕ го няма този оптимизъм, който изразяват министри и премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев