АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОЩЕ ЕДНА СХЕМА НА "ПРОМЯНАТА" ЗА ВЕИ И БАТЕРИИ СЕ ОКАЗА СКАНДАЛНА

Енергийният министър Румен Радев определи условията като грешка на администрацията
13.10.2023 / 09:15

Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по една от най-интересните процедури по плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на нови ВЕИ със системи за съхранение. Причината е, че условията са силно завишени заради закъснението по плана за възстановяване. Това показа проверка на „Сега“.

Скандалът тръгна от депутите от ГЕРБ, но бе подхванат и от опозицията. Темата бе дискутирана и в дебатите по инициирания вот на недоверие срещу кабинета. Енергийният министър Румен Радев призна за проблемите с условията и ги обясни като грешка, дължаща се на нисък административен капацитет.

По обявената процедура се предвижда да бъдат изградени 570 МW нови ВЕИ в комбинация с батерии за съхранение на енергията от 150 MW. Търгът по първоначални планове трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, но заради натрупаното закъснение министерство на енергетиката на практика е обединило двата търга в един. Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 г., като министерството отново си е запазило правото при нужда да ги обединява.

На фона на увеличения обем финансиране министерството е поставило силно ограничителни усливия за участие, които ще направят невъзможно участието на по-малки и средни фирми дори за инсталации с малка мощност. За проекти с капацитет от 2 MW до 5 MW се иска от кандидатите да имат кумулативна нетна стойност от 10 млн. евро. Показателят трябва да е минимум 40 млн. евро при проекти от 5 до 20 МW, и над 60 млн. евро за проекти с капацитет над 20 MW. За високото изискване от 60 млн. евро първо предупреди депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, но праговете се оказват високи и за по-ниските капацитети. Проверка на случаен принцип в регистъра на ВЕИ показва, че летвата от 10 млн. евро за малки проекти е много висока и работещите в момента малки ВЕИ имат в пъти по-ниски активи.

Силно ограничителните условия и насочване на схемата към малък брой едри инвеститори се случва на фона на вече премахнати ангажименти за предоставяне на част от публичното финансиране за малки и средни фирми. Към момента на встъпване на кабинета "Петков" по тези търгове се предвиждаше задължително запазване на 25% от ресурса на всеки търг за малки проекти под 5 MW. „За да се избегне участието само на големи проекти, 25% от бюджета на всеки търг или около 70MW от общо 285MW на всеки търг ще са отделени за малки малки ВЕИ проекти (под 5MW)“, пишеше в проектния фиш. След преработването на плана при кабинета "Петков" този текст отпадна.

Автор: Таня Петрова, "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев