АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МИНЬОРИ И ЕНЕРГЕТИЦИ ВДИГАТ БЛОКАДИТЕ В СТРАНАТА

Протестиращите миньори и енергетици обявиха, че не отстъпват, но вдигат блокадите
13.10.2023 / 08:43

Протестиращите миньори и енергетици обявиха, че не отстъпват, но се оттеглят блокадите и към момента ще пристъпят към тяхното прекратяване в цялата страна.

Те обаче дадоха заявка, че ще продължат с последващи ефективни действия, с които смятат, че могат да получат подкрепа за исканията си. Това заяви представител на протестиращите, които вече 14-и ден излизаха на блокади и протести в страната.

Битката продължава до край, обявиха още протестиращите, на фона на викове "Оставка".

Вчера протестиращите се обединиха около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи лидерът на КТ "Подкрепа" Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев.

Синдикатите настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание. Те искат след преработването да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Настояват и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

По-рано енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" излязоха пред централата, за да подкрепят исканията на колегите си от "Марица-Изток". Колегите им от ТЕЦ "Сливен" също подкрепиха протестите на колегите си от Маришкия басейн с едночасов протест пред вратите на топлоцентралата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев