АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ОЧАКВАНИЯТА КЪМ МЕСТНАТА ВЛАСТ СА ВСЕКИДНЕВЕН ТЕСТ ЗА „ГОДНОСТ“

Румен Радев
12.10.2023 / 09:54

Държавният глава подчертава още, че е време финансовата децентрализация, за която от години настояват общините, да намери своето законодателно решение, така че местните общности да имат повече възможности самостоятелно да определят своите приоритет

Местната власт е най-близо до проблемите на гражданите и те очакват от общинските администрации компетентност, съпричастност и бързина при решаването на наболелите въпроси, защита на публичния интерес, честно и открито управление. Това е огромна отговорност и всекидневен тест за „годност“, в който делата и изпълнените ангажименти тежат повече от красивите обещания. Това заявява държавният глава Румен Радев по повод Деня на българската община и местното самоуправление – 12 октомври, съобщиха от прессекретариата на институцията.

Президентът посочва, че тази година денят се отбелязва в обстановка на предизборна кампания и призовава гражданите да чуят идеите, които им се предлагат и да изберат най-достойните на предстоящия вот. „Преките избори за кметове и общински съветници са огромна отговорност за всеки, който заявява готовността си да отстоява интересите на своите съграждани, да модернизира своя град и селище, но и да съхранява и развива традициите на образованието, културата и нашата идентичност“, допълва Румен Радев.

Държавният глава подчертава още, че е време финансовата децентрализация, за която от години настояват общините, да намери своето законодателно решение, така че местните общности да имат повече възможности самостоятелно да определят своите приоритети.

Балансираното икономическо развитие на българските региони и особено в малките населени места е от ключово значение за преодоляването на регионалните дисбаланси и за решаване на големия проблем на нашето съвремие – дълбоката демографска криза, заяви държавният глава при посещението си в Джебел на 10 октомври. Там той участва в откриването на нов високотехнологичен завод в Джебел, припомня БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев