АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЧЕЛАРИТЕ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ ПРЕД МЗХ

Пчелари излизат на протест пред МЗХ
11.10.2023 / 10:07

Членовете на националното сдружение "Български свободни пчелари“ излизат на протест пред Министерството на земеделието. Те настояват държавата да намери механизми и финансови средства ,за да подпомага сектора.

Изкупната цена на пчелния мед в момента е много ниска и не покрива дори направените от пчеларите разходи ,затова те настояват за финансово подпомагане от страна на държавата. Представителите на сдружението смятат ,че подпомагането трябва да се направи чрез схемата "Де минимис", но всяка помощ под 50 лв. на пчелно семейство би обезсмислила мярката и би довела производителите на мед до фалит.

Пчеларите припомнят и че към момента изследванията дали посевите са пръскани със забранени пестициди се правят само в частни лаборатории пчеларите сами заплащат за тях ,като стойността на една проба е над 450 лв. Затова те настояват да бъдат определени държавни лаборатории, които да правят такива изследвания.

Днешният пчеларски протест е втори за послания месец, като само преди двайсет дни пред агроведомството застанаха недоволни пчелари ,които обаче членуват в други браншови организации. Всъщност , през последните години – пчеларският бранш е пример за проблемите, създадени от липсата на закон за браншовите организации, тъй като има множество организации, които не намират начин да се обединят въпреки общите си интереси и нужди.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев