АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕБЕДОВАТА ПЕСЕН НА ЗЕЛЕНСКИ

Васил Василев
11.10.2023 / 09:46

Режимът в Украйна изглежда пее лебедовата си песен. САЩ спират парите за Киев, а без тях Зеленски не може да диша. Уж ще ги пуснат, но по-нататък. А за какво ти е кислород, ако са ти натискали главата 10 мин под вода? Европейските реотани загряват по-бавно, но и те вече се усещат. Словакия спря военната помощ за Киев. Полша вече не му дава оръжия и не му ще зърното. Унгария иска финансовите помощи за Украйна да се намалят двойно. Европейската сметна палата предупреди, че ЕС няма и няма откъде да вземе обещаните на Киев 50 млрд €. Изведнъж всички проумяха, че наливат вода в каца без дъно. А палестински източници твърдят, че модерните оръжия, с които започнаха нападенията в Израел, са им били продадени от Украйна. Значи ние подаряваме РПГ-тата си на Киев, а там някой хитрец ги продава на Хамас и печели добре от щедростта на Тагарев към Зеленски.

Та очевидните промени в нагласите на САЩ и ЕС не могат да не предизвикват паника в Киев. За да разведри мрачната обстановка там Брюксел извади едно много апетитно локумче - бързо, много бързо започване на преговорите за ускорено приемане на Украйна в ЕС. Ето на - ако не утре, вдругиден. Спокойно! Светлото бъдеще Ви чака. Вероятно Зеленски не подозира, че това е от тези свръх щедри обещания, които се дават, за да не бъдат изпълнени. Ще Ви приемем, разбира се, но на куково лято. Скритото послание на Европа е: нямаме повече пари, нямаме повече оръжия, нито боеприпаси, много Ви обичаме, пане Зеленски, но и при нас почна да трещи. Нямаме газ, нямаме торове, нямаме уран, нямаме метали, нямаме пари, имаме кризи, мигранти и проблеми. Сори. А и световното обществено мнение вече се насочи към израелско-палестинския конфликт и темата Украйна съвсем изчезна от заглавията.

При тази разстановка особено впечатлява плиткоумието на сегашните ни управници. Колкото по-забележимо САЩ и Европа се отдръпват от Киев, толкова повече нашите се натискат да крепят Зеленски. Дават му оръжия, слагат му се, подмазват се, надявайки се да ги похвалят от посолството. С две думи - приличат на тия, които носеха американското знаме на летището в Кабул с надежда да ги качат на самолета. Качиха ги, но на колесника.

Струва ми се, че що се отнася до Украйна и санкциите Европа скоро, може би до пролетта, ще почне да кляка. Тя вижда, че всеки ден Русия се отдалечава от нея и се обръща на юг. Т.е. ще трябва да купува руски петрол, химикали, метали, торове, уран, минерали и т.н. чрез Индия, Китай, Турция и кой ли не, само че с 30-40 % по-скъпо. А ще купува руски, защото в много случаи други няма. Надценката “Украйна” бе жесток удар за европейските икономики. Европа проумя, че сега Москва се интересува от Пекин и Делхи много повече отколкото от Лондон, Берлин, Париж и Рим. За какво и е на Русия да наднича през мрачните решетки към Брюксел, когато има огромни светли прозорци към Бразилия, Южна Африка, Иран, Саудитска Арабия, да не говорим за магистралите към Китай и Индия ?

И въпреки това историята е история и географията - география. Промените в отношението на Брюксел към Зеленски в един момент ще доведе до там, че Москва царствено ще позволи на европейците пак да и целунат ръка. Не на всички, само на важните, големите, тези, с които ще работи. Много по-мъчително ще е за нас, най-много да ни даде да целунем крак. Толкова сме се опозорили. Опозорили са ни правителствата, най-вече последните негодници, но така е в политиката - народът тегли от алчността на управниците, а те теглят само от банковите си сметки.

Но излезем ли от нашите граници не можем да не видим, че за съжаление в момента Западът не може без война. Войната е тази, която го сплотява. Общият враг обединява. Изчезне ли сянката на врага, спре ли войната, в Европа, между Европа и САЩ и в самите САЩ може да се разразят процеси с непредвидим край. Това може да са разпадане на ЕС, на евроатлантическата връзка и на НАТО, граждански размирици в САЩ и какво ли не още. Почне ли конфликтът в Украйна да затихва, бурята неминуемо ще се разрази в друга точка на света. Да видим къде.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 9 октомври 2023 г. по Евроком )

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев