АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТРАХИЛ ДЕЛИЙСКИ: СГЛОБКАТА ИМА ЛЕПИЛО ОТ РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР, КОЕТО ЩЕ Я ДЪРЖИ СТАБИЛНА

Страхил Делийски
10.10.2023 / 15:08

Политологът Страхил Делийски обясни пред БНР, че за четирите месеца на своето управление правителството е изгубило инициативата и самочувствието, че постига двете си основни цели - еврозоната и Шенген.

"Това вероятно създава допълнителни комуникационни проблеми. На правителството ще се наложи да търси други големи цели. Това го вкарва в необходимостта да осъществява кризисна комуникация – не да действа проактивно, водейки реформистки политики, а да отговаря на критики и потребности на различни части на обществото. В една такава ситуация трудно се управлява".

Два допълнителни фактора усложняват задачата на кабинета, посочи още политологът.

"Първият е свързан с ниската популярност на правителството сред обществото. Това прави трудно реализирането на големи публични политики. Те изискват по-висико ниво на обществено съгласие.

Вторият фактор, който определя поведението на правителството, е сложния му формат. Явно е, че мнозинството, което подкрепя правителството има един специфичен дневен ред. Господин Пеевски е човекът, който сякаш казва: „Ние се събрахме и аз реших“. Господин Борисов също се чувства комфортно, защото може да реализира своите цели отвъд публичната политика - назначения, концесии и др. Той има контрол".

Делийски коментира вероятността да мине предстоящия вот на недоверие към правителството.

"За да излезе математиката, това означава, че преди това е свършена друг тип работа. Въпросът е какви са договорките с останалите подкрепящи партии, които формират мнозинството. На този етап Борисов и ГЕРБ нямат никаква необходимост да развалят сглобката. Те са в удобна позиция. При ДПС е подобна ситуацията. Имаме местни избори и фокусът на партиите е по-скоро там".

Има голям риск при провал на правителството, определило се за европейско и евроатлантическо, този провал да бъде определен и като провал на европейското и евроатлантическото, предупреди Страхил Делийски в предаването "12+3".

"Не е добре, когато ти се налага постоянно да потушаваш кризи. Това е труден начин на функциониране на изпълнителната власт, но виждаме и нескопосан опит за комуникация на тези кризи. Това са конфликти с различни сектори на българското общество и икономика. Не може всеки, който има проблем с политиката на правителството, да бъде обиждан".

Сглобката има достатъчно лепило от различен характер, което ще я задържи стабилна поне още известно време, прогнозира все пак той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев