АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

AL JAZEERA: КОИ И КАКВО Е "ХАМАС", НОВИЯТ-СТАР ВРАГ НА ИЗРАЕЛ

Кои и какво е "Хамас", новият-стар враг на Израел
09.10.2023 / 16:05

След безпрецедентната атака на въоръжената палестинска групировка "Хамас" срещу Израел еврейската държава и крайнолявата палестинска групировка са вкарани в ескалиращ конфликт, в който загинаха около 1000 души от двете страни за малко повече от ден. Израелският премиер вече обяви, че Израел е в пълномащабна война и предупреди, че тя ще е „дълга и трудна“.

Какво обаче представлява "Хамас"?

"Хамас" е ислямското съпротивително движение, което контролира политически ивицата Газа от 2007 г. Територията от 365 квадратни километра, в която живеят около два милиона души, е блокирана от Израел, а "Хамас" пое в нея властта след кратка война срещу силите на най-голямата палестинска политическа партия "Фатах", лоялни на президента Махмуд Абас.

"Хамас" е основана в Газа през 1987 г. от имам шейха Ахмед Ясин и неговия помощник Абдул Азиз ал-Рантиси малко след началото на първата интифада, въстание срещу израелската окупация на палестинските територии. Движението започна като разклонение на Мюсюлманските братя в Египет, създавайки военното крило Бригадите Из ал-Дин ал-Касам, за да води въоръжена борба срещу Израел за освобождаване на историческа Палестина, припомня Al Jazeera.

Движението също така осигурява програми за социално подпомагане на палестинските жертви на израелската окупация. "Няма да се откажем колкото и дълга да е израелската окупация" За разлика от Организацията за освобождение на Палестина (ООП), чийто председател е Махмуд Абас, "Хамас" не признава държавността на Израел, но приема палестинска държава с границите от 1967 г.

„Няма да се откажем от палестинската родна земя, без значение какъв е сегашният натиск и независимо колко продължителна ще е окупацията“, каза през 2017 г. Халед Мешал, лидерът в изгнание на палестинската групировка.

"Хамас" яростно се противопоставя на мирните споразумения от Осло, договорени от Израел и ООП в средата на 90-те години на XX век. В опит да създаде една Палестина в границите от 60-те години на миналия век, групировката организира непрекъснати атаки срещу израелски войници, заселници и цивилни както в окупираните палестински територии, така и в Израел. "Хамас" като цяло или в някои случаи нейното военно крило е определена като терористична организация от САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет, Япония и, разбира се, Израел.

Съюзници на "Хамас"

"Хамас" е част от регионален съюз, който включва също Иран, Сирия и групировката "Хизбула" в Ливан. Поддръжник също е и "Ислямски джихад", втората по големина въоръжена групировка в региона, макар отношенията между двете групи да бяха напрегнати в периода, когато "Хамас" упражни натиск върху "Ислямски джихад" да спре атаките срещу Израел.

Атаките срещу цивилни

Според говорителя на "Хамас" Халед Кадоми групировката е извършила военната си операция от събота, 7 октомври, в отговор на жестокостите, пред които са изправени палестинците в продължение на десетилетия. „Искаме международната общност да спре зверствата в Газа срещу палестинския народ, нашите свети места като Ал-Акса [джамията]“, каза той. От групировката твърдят, че не нападат цивилни, но собствените им видеа, които усърдно разпространяват в социалните мрежи, показват как техни бойци вземат за заложници цивилни граждани, включително цели семейства.

Осама Хамдан, говорител на "Хамас", обаче настоява, че групата е атакувала само заселници, живеещи в незаконни селища, които той описва като "законни цели". „Трябва да правите разлика между заселници и цивилни. Заселниците нападнаха палестинците“, заяви той. „Не се насочваме към цивилни нарочно. Ние обявихме, че заселниците са част от окупацията и част от въоръжените израелски сили. Те не са цивилни“, добави той.

Източник Actualno.com

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев