АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД УДАРА НА ХАМАС В ИЗРАЕЛ: РУХНА МИТЪТ ЗА НАЙ-УМНАТА И ХИТРА НАЦИЯ И ЗА НАЙ-ДОБРОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Пред очите ни рухна митът за най-умната и хитра нация" и за най-доброто разузнаване
09.10.2023 / 09:23

Нападението на групировката Хамас срещу Израел вероятно ще доведе до масирано военно отмъщение в ивицата Газа и до по-широки последици, които ще надхвърлят границите на Близкия изток, пише Bloomberg.

"Не мога да изключа война на няколко фронта, която би представлявала много сериозна заплаха за Израел", цитира агенцията бившия израелски съветник по националната сигурност Гиор Ейланд.

Той добави, че Израел предпочита да се бори с един враг в даден момент и няма да бърза да открива още един фронт.

Междувременно от движението Хамас обявиха, че по време на мълниеносната си операция срещу властите в Тел Авив са взели достатъчно евреи за заложници, че да им стигнат за обмена на всички палестинци, които в момента лежат в израелски затвори, съобщи Al Jazeera.

Израелският военен експерт Давид Хенделман коментира пред BBC защо Израел не е бил подготвен за атака на Хамас. "Оценката на израелското разузнаване беше, че Хамас не е готов към ескалация точно сега, след като през последните седмици бяха осигурени повече разрешителни за работа в Израел, а в Газа влезе поредният транш катарски пари. Предполагаше се, че настоящите им искания са удовлетворени и че те няма да се бият сега, а ученията са просто сезонни, както се е случвало и преди", обясни Хенделман.

Според него разузнаването не е открило и пряка подготовка за операцията."Затова армията се отпусна, на границата нямаше бойна готовност, Хамас постигна пълна изненада при нападението и съответно постигна неочаквани успехи дори за себе си", отбеляза експертът.

Според Хенделман това за пореден път показва, че оценката на намеренията не бива да замества напълно оценката на възможностите и че напасването на планираните действия на противника към концепцията за това, което смятаме за благоприятно и неблагоприятно за него, води до катастрофални последици.

Две причини за подценяването на ситуацията изтъкват анализатори. Първата е, че високопоставени представители на израелското разузнаване не са си направили сметката правилно - миналата седмица те решиха, че бойците на Хамас ще искат да избегнат ескалация на военните действия, пише израелският вестник Haaretz.

"Длъжностните лица по сигурността заключиха, че Хамас иска да избегне пълномащабна война с Израел. Длъжностните лица казаха, че Хамас не иска да застраши минали постижения, които са подобрили живота на жителите на Газа", казват авторите.

Втората са преговорите за внос на работници. Миналата седмица с посредничеството на Египет вярваха преговори за внос на работници от Ивицата Газа. Палестинската автономия се е съгласила, Израел също. Три дни по-късно идва атаката на Хамас – изключително добре подготвена, с масирано струпване на оръжия по границата.

Защо израелското разузнаване не е предвидило това, пита BBC.

"Нямаме представа как е могло да се случи това. Това е точно реакцията, която израелските официални лица дадоха днес в отговор на въпроса защо израелското разузнаване е сгрешило", отбелязват журналистите.

Израел може би има най-обширната и добре финансирана разузнавателна служба в Близкия изток. Тя има информатори и агенти в палестински групи, в Ливан, Сирия и други страни, подчертават наблюдатели.

"В миналото израелските сили за сигурност са извършвали точно определени във времето убийства на екстремистки лидери, като са знаели отблизо всичките им маршрути на пътуване. Понякога те са правили това с удари с дронове и експлодиращи мобилни телефони", съобщава BBC.

Камери и сензори за движение са монтирани по граничната ограда между Ивицата Газа и Израел. Редовни армейски патрули следят ситуацията. Бойците на Хамас обаче просто я унищожиха с булдозери, пише изданието.

Не е изненадващо, че израелските медии задават спешни въпроси на военните и политическите лидери на страната си за това как всичко това може да се случи на 50-ата годишнина от друга изненадваща атака срещу Израел, войната Йом Кипур през октомври 1973 г.

"Израелски официални лица обявиха началото на голямо разследване; според тях въпросите ще се повдигат години наред", заключиха журналистите.

Хамас, или Движението за ислямска съпротива, е основано през 1987 г. по време на първата палестинска Интифада. То разполага с подкрепата на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията "Мюсюлмански братя", създадена в Египет през 20-те години на миналия век.

Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г., след кратка война със сили, лоялни на движението "Фатах", оглавявано от палестинския президент Махмуд Абас, който е базиран на Западния бряг и оглавява също Организацията за освобождение на Палестина. Взимането на властта в ивицата Газа бе предхождано от победата на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 г. Хамас обвиниха Махмуд Абас, че заговорничи срещу движението, а Абас окачестви като преврат идването на Хамас на власт в ивицата Газа. Оттогава насетне има много сблъсъци с Израел, като Хамас изстрелва ракети от ивицата Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по ивицата Газа.

Хамас не признава Държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на миналия век.

Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява дейността на въоръженото си крило като "съпротива срещу израелската окупация".

Хамас фигурира в списъците с терористични организации на Израел, САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

Хамас е част от регионален съюз, в който участват още Иран, Сирия и шиитското движение "Хизбула" в Ливан.

Макар да е базирано в ивицата Газа, движението Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като лидерите му се намират на различни места из Близкия изток.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев