АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ТРАКИЯ" И ПРОХОДЪТ НА РЕПУБЛИКАТА ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ ОТ МИНЬОРИ И ЕНЕРГЕТИЦИ

Тракия" и Проходът на Републиката остават затворени от миньори и енергетици
06.10.2023 / 11:02

Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това

И днес остава блокадата на АМ "Тракия" на миньори и енергетици, в знак на протест срещу териториалните планове за въглищните региони.

Хората разпънаха още шатри и палатки. По думите им недоволството ще е безсрочно, докато не се изпълни основното искане - оттегляне на Териториалните планове. „Част от колегите се усетиха, че могат да бъдат излъгани. Няма никаква гаранция”, каза Бисер Бинев от КТ „Подкрепа”. Той прогнозира, че, ако ТЕЦ-овете спрат работа, страната ще остане без ток и системната ще се срине.

След среща между представители на синдикалните организации в "Мини Марица изток" вчера са били изяснени противоречията помежду им и общото становище до което са стигнали е, че енергетиците продължават протеста заедно с миньорите.

Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това.

Протестиращите очакват и на място да дойдат представители на правителството, за да преговарят с тях.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, следват ефективни протестни действия. Искаме диалог. По всяка една от точките от споразумението се симулира, че има съгласие. Очакваме гласуването на пътна карта", заяви в "Денят започва" на БНТ Стоян Стоянов, КТ "Подкрепа", рудник "Трояново 1".

Остава и блокадата на пътя към Прохода на Републиката, като исканията на протестиращите са същите.

"Няма разнобой между нас, продължаваме. Най-вероятно ще посрещнем Коледа на пътя, за Великден ще видим как ще са нещата. Нямаме алтернатива. Тук сме, докато този план не бъде върнат и доработен", подчерта Станимир Пенчев, "Мини Марица изток".

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които бяха изпратени в последния възможен момент от правителството за одобрение от Европейската комисия, дават възможност страната ни да получи близо 1,5 млрд. евро. Целта е трансформиране на икономиката на трите региона заради постепенното изоставяне на въглищата като енергиен източник, предаде bTV.

Около 100 млн. евро вече бяха безвъзвратно изгубени още през 2022 г. Основната част от финансирането – около 800 млн. евро, също може да бъде изгубена от България, ако до края на годината Брюксел не одобри изпратените планове.

2038 г. е крайният срок, в който трябва да бъде спряно производството на електроенергия от въглища.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев