АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ СА СЪГЛАСНИ С 933 ЛВ. МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 2024 Г.

Васил Велев
05.10.2023 / 17:59

В Националния съвет за тристранно сътрудничество няма съгласие по размера на минималната работна заплата от следващата година, стана ясно от думите на вицепремиера Мария Габриел след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят заплатите да започват от 933 лв., работодателските организации не, обясни Габриел.

Социалният министър Иванка Шалапатова посочи, че предложеният нов размер на минималната заплата е съгласно разписаната формула в Кодекса на труда. Според тази формула МРЗ се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца, посочи тя. И добави, че нетният доход на наетите на МРЗ ще достигне 724 лв. Шалапатова увери, че с подкрепа от Европейската комисия ще се работи за пълното транспониране на директивата за адекватни минимални заплати.

Възражения срещу проекта за новия ръст на минималната заплата изразиха от бизнеса.

Асоциацията на индустриални капитал (АИКБ) категорично не е съгласна с предложения текст. Ние не подкрепяме проекта, каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев. Трайната позиция на АИКБ е, че минималните работни заплати трябва да се договарят и да са различни за различните икономически сектори.

Имаме за цел да се повишават доходите, но въпросът е как това да се случи, коментира Мария Минчева от Българска стопанска камера (БСК). Организацията също е против.

Никога Българската търговско-промишлена палата (БТПП) няма да се съгласи с продължаването на практиката за административно определяне на минималната работна заплата, каза Цветан Симеонов от БТПП. Според него това ще доведе до разширяването на сивия сектор в България.

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и от Съюза за стопанска инициатива казаха, че техните организации също не подкрепят предложението за увеличение на минималната работна заплата.

Синдикатите подкрепят повишението на минималната заплата. Главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов заяви, че това е добра стъпка, „над която трябва да надграждаме“. Когато нараства минималната заплата, безработицата намалява, вътрешното търсене се стимулира, заяви той.

Вицепрезидентът на КТ „Покрепа“ Иоанис Партениотис заяви подкрепа на синдиката за увеличение на минималното трудово възнаграждение. Българският работник, въпреки ежегодното увеличение на минималната работна заплата през последните години, остава на последно място по възнаграждение на своя труд, отбеляза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев