АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕНТИН ВЪЛЧЕВ, КНСБ: ВЪРВИ СЕ КЪМ РАЗВРЪЗКА

На националния протест на миньори и енергетици от целия въгледобивен сектор у нас, подкрепен от КНСБ и КТ Подкрепа - 19 септември 2023 г.
04.10.2023 / 10:51

Върви се към развръзка, изказа мнението си пред БНР един от участниците във вчерашната среща между управляващи и протестиращи - Валентин Вълчев - председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

"На срещата всички бяха притеснени, особено управляващите и депутатите, от продължаващата екскалация на напрежението. Ние като синдикати и представители на работещите в енергийния и минния бранш, това е единственият начин да защитим работните си места и правата си".

В предаването "Преди всички" Вълчев подчерта, че вчера единствено те не са положили подпис от миньорските синдикати и представителите на протестиращите:

"Нямаме доверие, че това споразумение ще се изпълнява, както е записано. Искаме гаранция", обясни той. И продължи:

"От дългогодишната работа, която изпълнявам, винаги имам съмнения. Миньорите сме лъгани доста през този преход. Нищо в България не става справедливо. Ние все още имаме доста съмнения, които с един диалог на добро ниво трябва да бъдат преодолени".

След като излезе решението на НС, нека хората да бъдат внимателни - да се приберат по работните си места и да се консултират с двете синдикални организации относно бъдещите си действия, призова Валентин Вълчев. Той е категоричен, че разделение няма.

По думите му 5 от 6-те предложени точки са разписани в споразумението. Сега всичко това трябва да се обясни на хората, за да имат яснота от това, което е направено до момента, отбеляза той.

"С премиера Николай Денков и останалите преговарящи се разбрахме, че ще има двама наши представители от двата синдиката, които ще участват в преговорите на Министерството на енергетиката с ЕК. Ще участват, ще наблюдават, ще информират и ще имаме пълна прозрачност на това, което се договаря", подчерта Валентин Вълчев.

Той отново заяви, че изработването на проект за енергийна стратегия е едно от основните искания. Експерти от двата синдиката също ще участват в изработването на тази стратегия. По думите му в нея ще бъде описано всичко година по година, за да има прозрачност и предвидимост относно бъдещото развитие.

"Не съм сигурен дали нашите искания бяха изпълнени. На централите може би да, но нашите не съм сигурен, че са изпълнени", каза един от протестиращите на магистрала "Тракия".

Искаме сигурност - да работи предприятието до 2040 г. на 100% и фронт за работа още 70 години, каза друг.

Само при приемане на нашите условия ще освободим пътя, категорични са протестиращите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев