АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪПРЕКИ СПОРАЗУМЕНИЕТО: ПЪТНИТЕ БЛОКАДИ НА ЕНЕРГЕТИЦИ И МИНЬОРИ ПРОДЪЛЖАВАТ

Пътните блокади на миньорите продължават
04.10.2023 / 09:35

Пътните блокади на миньорите продължават. Временно e ограничено движението по пътя Княжево -Тополовград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут: Княжево - Радовец - Пъстрогор – Свиленград, препоръчват от АПИ.

Протестиращите затвориха единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан. Това е пътен възел, който свързва севера и юга, той е и важно кръстовище за много населени места. На мястото е изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя.

Във вторник повече от 7 часа синдикати, премиерът, министри и депутати водиха преговори, за да намерят пресечна точка. В крайна сметка властта и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение. Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях. Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. Предстои споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала, посочва NOVA.

Въпреки това част от синдикатите бяха категорични, че ще вземат решение за вдигане на блокадите, едва след като обсъдят предложението с протестиращите на пътя.

Миньорите и енергетиците на магистрала „Тракия” обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобряват постигнатото споразумение и ще поддържат блокадата.

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС.

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев.

Очаква се на магистрала „Тракия” протестиращите да вземат решение около 10:30-10:00 ч.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев